Prețurile asigurarilor RCA devin insuportabile și determina proteste ale transportatorilor

De o saptamâna, asociațiile transportatorilor protesteaza fața de scumpirile mari și continue ale polițelor RCA prin îngreunarea traficului pe diferite sectoare de drum din țara, circulând cu camioanele cu viteze foarte mici.

“Transportatorii au protestat împotriva creșterilor abuzive ale polițelor RCA. Avem cazuri în care pe camioane care nu au avut daune, prețul polițelor RCA a crescut cu 30 – 50 la suta. S-a ajuns la o suma de 22.000 de lei plata pe un an de zile. 5.000 de euro sa plateasca o firma pentru un singur camion, este deja chinuitor, nu se mai poate. Ei nu-și mai pot desfașura activitatea în aceste condiții. Pe de o parte se platesc sume mari pe asigurari, dar pe cealta parte nu se platesc daunele”, este citat de HotNews.ro Cristian Opincariu, membru al Asociației Service-urilor Auto Independente (ASSAI).
Asociatiile transportatorilor locali solicita guvernului sa intervina asupra preturilor pentru asigurarile auto obligatorii (RCA) în sensul înghetarii acestora la valorile medii calculate de ASF pentru luna iunie a acestui an.
“Guvernul poate dispune masuri cu caracter temporar pentru combaterea cresterii excesive a preturilor sau chiar blocarea acestora”, au transmis, preluațI de Mediafax, reprezentantii transportatorilor.
Astfel, la categoria autoutilitare, toate vehiculele cu masa totala maxima de pâna la 3,5 tone, indiferent de clasa de bonus – malus, ar urma sa plateasca o prima de 1.117 lei pe 12 luni, vehiculele stop_coloana între 3,5 tone si 7,5 tone ar urma sa achite o prima de 1.966 lei pentru un an, vehiculele între 7,5 tone si 16 tone vor plati un tarif RCA de 2.207 lei pe an, iar vehiculele cu masa de peste 16 tone vor putea cumpara un RCA la un pret de 8.489 lei pentru un an.
De cealalta parte, reprezentanții firmelor de asigurari spun ca unul din șase camioane produce în fiecare an un accident și valoarea daunei medii este de aproximativ de trei ori mai mare decât dauna medie la nivelul pieței RCA.
Uniunea Naționala a Societaților de Asigurare și Reasigurare din România spune ca accidentele din ultima perioada confirma cifrele furnizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara în urma analizei independente realizate de catre compania de consultanța Milliman pentru perioada 2013 – 2015. Acest raport a aratat ca cea mai mare frecvența medie a daunei, de 15,87 la suta (1 din 6 camioane produce în fiecare an un accident), este înregistrata la nivelul camioanelor (vehicule de tip cap-tractor) deținute de persoane juridice.

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *