Preturile apartamentelor din Zalau se apropie de cele dinainte de criza

Preturile apartamentelor  din Zalau se apropie  de cele dinainte de criza

Specialistii si agentii de pe piata imobiliara din Zalau ne confirma ceea ce constata deja toti cei care au tangenta cu vanzarea si cumpararea spatilor de locuit. Si anume ca preturile din tranzactii imobiliare revin la nivelul celor practicate inaintea crizei din 2008.

rn

Cu un trend ascendent putin mai accentuat in ultimii doi-trei ani, piata imobiliara din Zalau revine spre vremurile "de aur" dinainte de 2008. Iar motorul il reprezinta creditarea, in special programul "Prima casa", dar si creditele ipotecare, ne spune seful unei agentii imobiliare.
"Preturile sunt apropiate de cele din 2008. “n 2008, un apartament cu doua camere decomandate in zona Galeriilor Meses era 200.000 de lei. Acum e tot la acest nivel, aproximativ 43.000 euro (cu mentiunea ca in 2008 un euro era 3,64 lei. In cartierul Bradet – Stadion, in 2008 pretul era de 145.000 de lei, iar in zona centrala un apartament semicomandat cu doua camere, la etajul trei, era de 40.000 de euro negociabil. Pretul depinde de anul de constructie, de etaj, de zona si de amenajari, criteriile care se iau si astazi in calcul", ne-a declarat seful agentiei imobiliare din Zalau.

rn

Ce poti cumpara la banii tai

rn

Mai aflam si ca nu exista un profil standard al cumparatorului de locuinta. "Sunt persoane care insista pentru o anumita zona din oras, altii sunt obligati sa tina cont de suma de bani pe care a luat-o credit, fie el ipotecar, fie prin "Prima casa".
Sunt cereri pe "Prima casa", exista si oferta, ce-i drept, mai slaba; "De pilda, daca un client are un credit de 30.000 – 35.000 de euro, nu sunt atat de multe apartamente sa mearga pe pret" ne spune interlocutorul.
Nu exista un tipar nici al locuintelor cel mai bine tanzactionate. Exista clienti cu credite care, avand o rata lunara de platit, nu-si permit imbunatatiri sau amenajari. Astfel ca-si cumpara un apartament neinbunatatit, dar la un pret mai mic. Pentru ca la un apartament cu finisaje medii sau de lux e clar ca pretul creste pe masura.
Un client cu un credit de 30.000 de euro poate gasi un apartament la un etaj superior si un confort mai bun, fie un etaj intermediar, adica exclus parter si ultimul etaj sau un confort doi.
"Daca dumneavoastra ati fi un astfel de client, v-as putea oferi la etajul patru un apartament confort I decomandat, etaj patru in Dumbrava, langa spital (30.000 de euro), sau un confort doi in zona Scala la etajul doi (32.000 de euro). La o suma de 50.000 de euro, puteti gasi un apartament cu trei camere la etaj intermediar, sau trei camere decomandate in bloc construit dupa 1980.
La Zalau este cautata si piata caselor, dar aici sunt alte criterii. Conteaza suprafata terenului, anul constructiei, deschiderea, vecinii, daca locuinta este de demolat sau locuibila, daca e lipita de casa vecinului, etc.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *