Mâncarea și produsele de bază s-au scumpit, în medie, cu aproximativ 18 la sută la raft luna aceasta, comparativ cu prețurile de luna trecută.

Parlamentarii USR au comparat bonurile de cumpărături din același hypermarket, aceleași produse, cantități și calități și au constatat că prețurile au crescut semnificativ.

„Cu toată plafonarea promisă de Ciolacu, 80 de produse monitorizate astfel au înregistrat scumpiri în medie cu 18%. Ați observat și voi, nu? În timpul ăsta, PSD și PNL își capsează pliante promoționale de fluturașii de pensie pe luna ianuarie. În ele se laudă că au crescut cu 13,8% pensiile. Această creștere este stipulată în lege și reprezintă de fapt inflația oficială pe 2022. Deci, pensionarii primesc, în 2024, ce au plătit mai scump în 2022”, spune deputatul USR Alin Apostol.

USR dă ca exemplu telemeaua de vacă, produs la care au constatat o creștere de 10 lei într-o singură lună: din decembrie 2023 până în ianuarie 2024. Un alt exemplu este detergentul de rufe. Mărcile monitorizate s-au scumpit cu 10-15 lei într-o singură lună, susțin reprezentanții formațiunii politice. Și laptele costă semnificativ mai mult, raportat la prețul din decembrie.

sursa foto: USR Sălaj, Facebook

Soluțiile propuse și susținute de USR pentru a pune capăt scumpirilor sunt: „Oprirea jafului din bani publici. Știați că, în 2024, bugetul pensiilor speciale a ajuns la 15 miliarde de lei? Reducerea taxelor pe muncă. Salariile tuturor angajaților ar crește și românii ar fi ajutați să facă față scumpirilor. Folosirea banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență – 28 de miliarde de euro – pentru a moderniza România. Un buget echilibrat. Guvernul trebuie să investească mai mult și să se împrumute mai puțin. Stimularea producției de bunuri și servicii în România. Statul trebuie să lase antreprenorilor români acces la finanțare și să asigure susținerea întregului lanț în industria alimentară”.