Președintele Academiei Române, cetățean de onoare al Sălajului

Președintele Academiei Române va deveni cetățean de onoare al Sălajului. Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop va primi distincția de la președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, în cadrul unei ceremonii care va avea loc duminică, 21 aprilie, de la ora 16.00, la Catedrala Episcopală “Sfânta Vineri” din Zalău.

Născut în satul Sântioana, județul Cluj, Ioan-Aurel Pop este un istoric român cu o bogată activitate didactică și științifică, axată pe cercetarea istoriei medievale a românilor și a Europei Centrale și de Sud-Est, profesor universitar (din anul 1996), rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca (în perioada 2012-2020), membru titular (din anul 2010) și președinte (din anul 2018) al Academiei Române. Din 1996 este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă și istoria artei în cadrul Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. A fost directorul Centrului Cultural Român din New York, în perioada 1994-1995, iar între anii 2003 și 2007, directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția.

Activitatea domniei sale se reflectă în peste 70 de cărți, ediții de izvoare istorice, tratate și manuale universitare, volume îngrijite și în peste 500 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici în volume separate, reviste de specialitate și publicații de cultură.

“În calitate de istoric, cercetător științific, profesor universitar, rector și președinte al Academiei Române, prin întreaga sa carieră științifică, didactică și universitară și-a adus contribuția la păstrarea identității naționale a poporului român, promovând intens valorile spirituale și culturale ale acestuia, atât pe plan național, cât și internațional. Acordarea titlului de <Cetățean de onoare al județului Sălaj> nu face altceva decât să onoreze cariera științifică și didactică a domnului academician, profesor universitar doctor Ioan-Aurel Pop. Pentru a merge mai departe trebuie să ne cunoaștem trecutul, iar cariera sa științifică și didactică s-a concentrat asupra cunoașterii istoriei poporului român și a patrimoniului natural și cultural al țării noastre“, a explicat președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, în momentul în care a propus acordarea acestei distincții.

Este a doua oară când administrația sălăjeană oferă titlul de “Cetățean de onoare al județului” unei personalități emblematice.

Academicianul Octavian Lazăr-Cosma, din Treznea, este primul cetățean de onoare al Sălajului, desemnat de Consiliul Județean, domnia sa primind acest titlu în 2023.

Titlul de “cetățean de onoare“ reprezintă cea mai înaltă distincție acordată de Consiliul Județean Sălaj unor cetățeni români sau străini, personalități marcante, care, prin activitatea lor deosebită, și-au pus amprenta asupra dezvoltării județului și au făcut ca numele lor să rezoneze cu cel al Sălajului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *