Presa străină scrie despre duritatea criticilor CE la adresa Romaniei

0
38

Comisia Europeană a criticat dur Romania pentru că nu manifestă suficientă voinţă politică in eforturile de combatere a corupţiei, principalul motiv al severităţii limbajului fiind “incercările de subminare” a Agenţiei Naţionale de Integritate, notează presa internaţională.

Romania a fost criticată public pentru că nu işi respectă angajamentul de luptă impotriva corupţiei, intr-un raport al Comisiei Europene, notează New York Times in ediţia electronică. Pe de altă parte, Bulgaria a fost lăudată pentru intensificarea eforturilor de promovare a reformelor. Criticile la adresa Romaniei au provocat răspunsul imediat al preşedintelui Traian Băsescu, care a recunoscut că există probleme, dar că nu se poate spune că Romania nu işi indeplineşte obligaţiile de stat membru al UE.

“Principalul motiv al severităţii limbajului Comisiei pare să fie dat de nemulţumirea sa privind incercările de subminare a Agenţiei Naţionale de Integritate, care are rolul de a examina conflictele de interese şi de a ancheta persoanele care au acumulat in mod inexplicabil averi in Romania”, continuă cotidianul american.

UE a criticat dur Romania pentru că nu depune suficiente eforturi in combaterea corupţiei, lăudand in acelaşi timp activitatea noului Executiv bulgar, observă şi Irish Times.

Comisia a cerut Romaniei să găsească cea mai adecvată modalitate legală de a restabili atribuţiile ANI, care, potrivit cotidianului irlandez, urma să fie o “armă majoră in lupta impotriva corupţiei şi conflictelor de interese, văzute ca fiind foarte frecvente in randul politicienilor romani”. Curtea Constituţională şi legile care au fost ulterior adoptate de Parlament i-au anulat cele mai importante atribuţii, subliniază Irish Times. Deşi UE a anunţat că nu va impune sancţiuni financiare Romaniei, autorităţile de la Bucureşti se tem că Bruxelles-ul ar putea bloca o parte din ajutorul său de 20 de miliarde de euro, dacă nu se iau mai multe măsuri de combatere a corupţiei, comentează publicaţia.

UE consideră că politicienilor romani le lipseşte voinţa politică de a continua reformele, incălcand astfel angajamentele asumate la aderare, informează Euronews, remarcand că, in ansamblu, Bulgaria a fost lăudată pentru eforturile sale in direcţia promovării reformelor şi eliminării corupţiei.

Publicaţia electronică EUObserver notează că rapoartele critice ale CE la adresa Bulgariei şi Romaniei ar putea duce la amanarea aderării celor două ţări la zona Schengen, programată să aibă loc primăvara viitoare.

In opinia parlamentarului german de centru-dreapta, Ingeborg Grassle, aceasta ar fi o concluzie logică, in special pentru că, in opinia ei, reducerea fondurilor UE nu reprezintă o metodă eficientă. “Cele două ţări au deja o rată de absorbţie foarte scăzută a fondurilor UE. Nu ii ajutăm prin blocarea lor. Dar sper că raportul este citit de Consiliul (de Miniştri) şi că el il are in vedere in legătură cu integrarea in zona Schengen”, a declarat ea.

Uniunea Europeană reproşează Romaniei că nu depune suficiente eforturi pentru a elimina corupţia, notează şi RFI. “Bruxelles-ul, care se arată indulgent faţă de Bulgaria evidenţiind eforturile Sofiei, consideră că legea romană care reformează agenţia de luptă impotriva corupţiei (ANI, n.red.) este contrară angajamentelor asumate de Bucureşti”, continuă sursa citată.

Intr-un articol intitulat “Un pas inainte pentru Bulgaria, un pas inapoi pentru Romania”, publicaţia New Europe remarcă faptul că Bulgaria este lăudată de Comisia Europeană pentru “voinţa puternică de a implementa reforme”, in timp ce Romania, care inregistrează “importante deficienţe”, potrivit raportului CE, nu dispune de suficient “angajament politic” pentru a sprijini reformele.

New Europe il citează pe purtătorul de cuvant al CE, care declară că nu este avută in vedere, “in această fază”, suspendarea fondurilor UE pentru Romania.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here