Sfantul Sinod va analiza la sedinta din vara situatia clericilor divortati, vaduvi sau despartiti si recasatoriti care ocupa functii de conducere in administratia bisericeasca la nivel de protopopiat, eparhie si patriarhie, intrucat acestia nu mai pot ramane in aceste functii.

Sfantul Sinod a hotarat in luna februarie ca toti clericii divortati, vaduvi sau despartiti si recasatoriti, precum si cei vaduvi si recasatoriti nu mai pot ocupa posturi de conducere in administratia bisericeasca la nivel de protopopiat, eparhie si patriarhie.

De asemenea, ei nu mai pot ocupa post de preot paroh, care este post de conducere, nu pot promova in alte parohii, nu pot fi propusi si nu pot primi ranguri bisericesti, nu pot fi incadrati si nu pot functiona in invatamantul teologic, preuniversitar sau universitar, nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta, decat cu observarea atenta a situatiei canonice si mentionarea acesteia in fisa personala, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Romane.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constatin Stoica, a declarat luni, agentiei MEDIAFAX, ca in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane sunt peste 500 de preoti divortati, vaduvi sau despartiti si recasatoriti din totalul celor 16.000 existenti la nivel national.

„Fiecare ierarh va aduce la cunostinta Sfantului Sinod situatia cazurilor din eparhiile pe care le conduc si masurile luate. Vorbim de aproximativ trei la suta din preotii aflati in aceasta situatie, dar nu stim cati dintre ei ocupa posturi de conducere. Aceasta vom putea afla la urmatoarea sedinta a Sfantului Sinod care va avea loc in vara. Din pacate numarul preotilor care divorteaza a crescut si din acest motiv Sfantul Sinod a hotarat inasprirea pedepselor in astfel de situatii”, a mai spus parintele Stoica.

Preotii care divorteaza si se recasatoresc vor fi sanctionati cu pedeapsa depunerii din treapta preotiei adica nu vor mai avea voie sa slujeasca avand functie de conducere.

Totodata, in zonele izolate unde exista in biserica un singur preot, acesta fiind paroh si care se afla intr-o astfel de situatie va trebuie fie mutat la o alta biserica in care sa slujeasca, dar fara a mai ocupa post de conducere, sau va ramane in lacasul in care se afla dar pe o treapta inferioara, fiind adus paroh un preot de la alta biserica, a mai spus Stoica.

Daca se va constata ca preotul care a primit aceasta sanctiune a fost parasit de sotie, are rezultate pastorale deosebite, dovedeste calitati misionar – pastorale si comportament bisericesc, are relatii bune cu credinciosii din parohie, are o pregatire teologica deosebita, are copii in intretinere, de la caz la caz, poate lucra in administratia bisericeasca, in activitati filantropice, in activitati cu caracter cultural-educational, in invatamantul de stat sau in posturi neclericale de cantareti bisericesti pentru a nu fi indepartati din cadrul bisericii, chiar daca nu mai slujesc la Sfantul Altar.

„Hotararea are ca scop intarirea institutiei familiei preotului ortodox prin masuri pastorale care au rolul de a consolida si evidentia personalitatea religios-morala a preotului sia intregii lui familii in comunitate, ca exemplu de traire morala si comportament crestin, precum si ca factor esential pentru o buna pastoratie a credinciosilor”, potrivit sursei citate.

In acelasi timp, pentru a pastra, potrivit indatoririlor sale, „unitatea dogmatica, liturgica si canonica, precum si comuniunea cu intreaga Biserica Ortodoxa si fidelitatea fata de disciplina Bisericii Ortodoxe Universale”, Sfantul Sinod a hotarat ca la nivelul eparhiilor Inaltpreasfintitii si Preasfintitii Chiriarhi sa respecte cu strictete prevederile canonice, statutare si regulamentare bisericesti, care nu admit recasatorirea clericilor, sanctionand, potrivit prevederilor regulamentare, clericii aflati in aceasta situatie.

„In concluzie, solutiile pastorale prevazute de recenta hotarare a Sfantului Sinod evidentiaza modalitatea de mentinere a ordinii canonice in Biserica Ortodoxa Romana in paralel cu ajutorarea preotilor divortati sau divortati si recasatoriti”, a conchis sursa citata.