decembrie 5, 2022

Premiu important pentru restaurarea Casei Memoriale "Iuliu Maniu" din Badacin

Proiectul "Reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Badacin" a fost premiat de Uniunea Nationala a Restauratorilor de Monumente Istorice, cu premiul pentru asigurarea permanentei memoriei unei mari personalitati a Romaniei moderne, realizata cu fonduri private si din donatii.
Parintele paroh Cristian Borz de la Parohia Greco-Catolica Badacin, cel care s-a straduit cu folos si a coordonat realizarea acestui proiect, a declarat pentru Graiul Salajului:
"Pentru noi acest premiu este foarte important deoarece este dovada ca ce s-a facut la Badacin, s-a facut bine, conform normelor stabilite de specialistii in restaurarea de monumente istorice. In perioada noiembrie 2015-2019 s-au efectuat lucrari de consolidare, refacerea in totalitate a acoperisului si a planseului, lucrari de finisaj, instalatii, amenajare interior/exterior, in valoare de aprox. 245 000 Euro, bani proveniti din donatiile facute de cei 550 de donatori, persoane fizice sau juridice, romani din tara sau din strainatate, care au donat bani sau materiale. S-au facut zeci de ore de voluntariat, s-au facut zeci de materiale de presa. S-au organizat actiuni cu strangere de fonduri la Zalau si Cluj", a transmis Parohul Cristian Borz.
Reamintim ca la data de 12 octombrie 2019, a avut loc inaugurarea Casei Memoriale "Iuliu Maniu" de la Badacin.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul ceremoniei de inaugurare a Casei memoriale "Iuliu Maniu". Mesajul a fost prezentat de catre domnul Laurentiu Stefan, Consilier Prezidential, Departamentul Politica Interna.
Va prezentam in continuare textul mesajului:
"Inaugurarea Casei memoriale "Iuliu Maniu" din Badacin, dupa laborioasa ei restaurare, este un eveniment ale carui semnificatii depasesc cadrul local, fiind un adevarat act de rezonanta nationala. A aduce din nou la viata un monument istoric, ce sta marturie pentru viata si opera lui Iuliu Maniu, este un act de reparatie pentru memoria unuia dintre principalii oameni politici ai Romaniei moderne, membru de seama al elitei ardelene care a sustinut idealul Marii Uniri, Presedinte al Partidului National Roman si al Partidului National-taranesc, dar si Prim-ministru al Romaniei. Casa natala a lui Iuliu Maniu a urmat, din nefericire, soarta tragica a celui care a copilarit in Badacin si care si-a gasit pe aceste meleaguri insufletirea pe care a pus-o in slujba neamului sau. Regimul comunist si-ar fi dorit ca odata cu lichidarea fizica a liderului taranist sa stearga si orice urma a faptelor si a stradaniei sale pentru consolidarea democratiei in tanarul stat. De aceea, casa din Badacin trebuia sa dispara, sa-si piarda rolul memorial, iar poporul roman sa fie spoliat de o marturie de pret a tumultoasei istorii a secolului al XX-lea.
Dupa Revolutia din decembrie 1989, casa lui Iuliu Maniu a ajuns nepermis de tarziu in posesia mostenitorilor testamentari. Pentru a compensa aceasta intarziere, era de dorit ca autoritatile publice sa se mobilizeze exemplar pentru a sprijini restaurarea monumentului, astfel incat, pentru Centenarul Marii Uniri, aceasta sa se prezinte in starea pe care importanta sa o pretindea. Ca si in cazul atator monumente la fel de relevante, care inca zac in paragina, nu s-a intamplat astfel. Restaurarea casei memoriale a lui Iuliu Maniu a fost insa posibila prin angajamentul Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, sprijinul societatii civile, dar mai ales prin stradania neobosita a preotului paroh Cristian Borz. Devotamentul cu care s-a dedicat misiunii de a salva acest obiectiv de importanta nationala a suplinit cu succes lipsa de implicare a autoritatilor cu atributii in domeniul prezervarii memoriei noastre istorice. Transmit aprecierea mea tuturor celor care au contribuit la repunerea numelui si amintirii marelui roman ardelean in centrul respectului public. Spatiul memorial care se deschide astazi prin contributia dumneavoastra este dovada ca viata, faptele si suferinta martirului pentru democratie, Iuliu Maniu, continua sa ne inspire si sa ne apropie", este mesajul transmis de presedintele Romaniei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *