Premierul Orban: Alegeri locale in septembrie si alegeri parlamentare in decembrie

In martie, CCR a declarat neconstitutionala ordonanta de urgenta privind alegerile anticipate, la sesizarea Avocatului Poporului

rn

Alegerile locale ar putea fi organizate la finele lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie, iar alegerile parlamentare pe 6 decembrie, a anuntat premierul Ludovic Orban in acest weekend.
“Dupa evaluarile facute de epidemiologi, cel mai probabil in lunile iulie-august vom avea o reducere foarte mare a numarului de cazuri, daca respectam regulile si vad ca românii sunt seriosi. De asemenea, a scazut numarul de imbolnaviri sub 200. Pentru a face o campanie electorala, ai nevoie ca nivelul epidemiei sa fie foarte scazut si de o perioada de timp pentru campanie. Cel mai bun moment pentru locale ar fi sfârsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie.(…) in ce priveste alegerile parlamentare, acestea trebuie organizate in 6 decembrie cel mai devreme, trebuie pus in legatura cu finalul mandatului actualului Parlament. Cea mai probabila data este 6 decembrie pentru parlamentare. Trebuie sa vedem cât de puternica este epidemia si daca va permite organizarea unei campanii”, a afirmat prim ministrul, citat de presa nationala.
Consultarile cu partidele ar putea incepe in 28 iunie, dar premierul a mentionat ca si aceasta data ar putea fi schimbata in raport de evolutia epidemiei de coronavirus.
In luna martie, CCR a declarat neconstitutionala Ordonanta de urgenta privind alegerile anticipate, la sesizarea Avocatului Poporului, mai exact prevederea potrivit careia alegatorul poate vota in orice sectie, indiferent de circumscriptia de domiciliu sau resedinta. Tot neconstitutionala a fost considerata si organizarea simultana a alegerilor locale la pachet cu cele anticipate pentru parlamentare, precum si faptul ca Guvernul a intentionat sa modifice actul normativ privind alegerile cu mai putin de un an inainte de scrutin.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *