Premierul Marcel Ciolacu: Anul 2024 va fi despre economie și viața românilor

În 5 ianuarie, Executivul s-a reunit în prima ședință din acest an. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că măsurile avute în plan pentru 2024 vizează creșterea producției interne, dezvoltarea economică, atragerea de bani europeni.Tot pe lista priorităților se află și medicii rezidenți, susține prim-ministrul.

“Vreau să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenți care au promovat examenul de specialitate la sfârșitul anului trecut. Sunt aproximativ 4.500 de medici în care statul român a investit sute de milioane de euro și trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în țară. De aceea, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării trebuie să actualizeze listele cu posturi vacante și să vină în Guvern cu noi memorandumuri de scoatere la concurs a acestora. Rog, de asemenea, și Ministerul Finanțelor să coopereze pentru ca acest lucru să se întâmple rapid”, a transmis Marcel Ciolacu.
Anul 2024 va fi tot despre economie și viața românilor, spune prim-ministrul. “Anul trecut am reușit să avem cea mai mare creștere economică din regiune, în condiții foarte dificile. Ultima prognoză a Comisiei Europene arată că 10 țări din Uniunea Europeană vor avea scădere economică în 2023, iar 12 state membre şi-au depășit semnificativ țintele de deficit. România a avut o creștere economică sănătoasă, pentru că de această dată s-a bazat foarte mult pe investiții și nu pe consum. De altfel, valoarea investițiilor a depășit anul trecut suma deficitului public. Per total, volumul investițiilor publice a crescut cu 33%, iar acest lucru s-a văzut în crearea a peste 75.000 de noi locuri de muncă. Absorbția banilor europeni a fost, de fapt, motorul economiei românești. Pentru prima dată am reușit să atingem un nivel record de absorbție, de peste 93%, pe exercițiul financiar 2014-2020. În total, anul trecut am încasat peste 13,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană, cu tot cu sumele din PNRR. Am lucrat anul trecut cu Banca Națională a României pentru a aduce inflația la o singură cifră și am reușit acest lucru, pentru a proteja puterea de cumpărare a oamenilor. Prin măsurile luate, inflația a scăzut de la un maximum de 16,8% în noiembrie 2022 la 6,7% în prezent, iar în 2024, estimările Băncii Naționale a României arată o inflație de sub 5%”, a precizat premierul.
Marcel Ciolacu a promis, de asemenea, că va face din reforma aparatului bugetar una dintre prioritățile acestui mandat. “Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar din ultimii 30 de ani. Procesul de reorganizare a ministerelor și instituțiilor de stat este în plină desfășurare, iar acest lucru va aduce reduceri consistente de cheltuieli. Banii economisiți îi vom duce acolo unde este nevoie, adică la sănătate și la educație. Anul 2024 trebuie să continue în aceeași direcție. Vom finaliza toate reformele la care ne-am angajat și vom continua să îndeplinim jaloanele din PNRR. Acest lucru ne va permite să avem o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Vom face acest lucru, pentru că anul acesta va fi anul investițiilor. Am alocat în buget o sumă-record, de 120 de miliarde de lei pentru investiții, adică peste 7% din PIB. Anul acesta, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică. Altfel, în 2024 ne vom concentra pe măsurile pentru creșterea producției interne. Avem două domenii strategice, construcțiile și agricultura, în care vom investi masiv. Mă bucur că în Programul Invest Alim avem deja proiecte de 1 miliard de euro și sper ca același lucru să se întâmple și cu Construct Invest. În final, vreau să vă mai spun atât: România a făcut un mare pas înainte în ceea ce privește Schengen. După 13 ani în care nu s-a întâmplat absolut nimic, am reușit în sfârșit, cu o echipă bine coordonată și bine sudată, să avem o decizie politică privind ridicarea granițelor aeriene și maritime și posibilitatea emiterii de vize Schengen. Pentru prima dată, avem un proces ireversibil. Vom continua să lucrăm atât la nivel politic, cât și tehnic, prin intermediul ministerelor de resort, pentru ca anul acesta să încheiem definitiv acest proces. România este egală în Europa, iar economia noastră trebuie să beneficieze pe deplin de statutul de membru Schengen”, a conchis premierul.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *