Premierul Ciucă dezaprobă comportamenul lui Simion de la AUR

Prim-ministrul reacționează după scandalul de luni din Parlament, când liderul AUR, George Simion, l-a agresat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu.

“Premierul Nicolae Ciucă dezaprobă actul de agresivitate îndreptat împotriva unui membru al Guvernului, în cadrul unei dezbateri în Parlamentul României. Acest gest reprobabil, care marchează o degradare fără precedent a dialogului politic în cadrul legislativului, se înscrie într-o serie îngrijorătoare de acte de instigare la violență, mult dincolo de limitele liberei exprimări ale unei opinii politice. Prim-ministrul Nicolae Ciucă face un apel la decență și responsabilitate, pentru a nu expune public repere de expresie politică total opuse valorilor euro-atlantice pe care România și le-a asumat”, se arată într-un comunicat al Guvernului României.

Luni, moţiunea împotriva ministrului Energiei s-a transformat într-un circ nemaivăzut până aum în Parlamentul României. Liderul AUR, George Simion, l-a bruscat pe ministrul Virgil Popescu, în fața plenului. Cei doi aleși ai neamului și-au aruncat replici jignitoare. Dacă Simion i-a spus lui Popescu că este “un hoț”, ministul l-a trimis pe liderul AUR în Rusia, “la domnul Putin să ieftinească gazul”. Simion nu a stat prea mult pe gânduri și l-a apucat de gât pe ministru, în timp ce acesta din urmă l-a făcut “prost”.

Pe fondul acestui conflict spontan, ședința a fost suspendată. “Stimați colegi, este pentru prima dată în istoria parlamentarismului când un ministru sau un vorbitor, în timp ce-și ține discursul, este agresat fizic. În aceste condiții, eu nu pot să continui ședința. Convoc ședința Biroului Permanent, declar ședința închisă”, a spus Dan Suciu, președintele de ședință. 

Cât privește Regulamentul Camerei Deputaților, acesta este destul de îngăduitor cu astfel de fapte.

Sancţiunile prevăzute sunt, gradual, atenţionare verbală, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata şedinţei, avertismentul scris, diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 3 luni, însă doar pentru încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese. Astfel că Simion poate primi cel mult un avertisment scris după ce l-a luat de gât pe ministru.

Popescu depune plângere penală, lui Simion îi pare rău și nu prea

“Am strigat unui hoț că este hoț de la tribuna Parlamentului. Am greșit?”, a fost întrebarea adresată de liderul AUR pe pagina sa de Facebook. Postarea a adunat zeci de mii de comentarii. Unii l-au susținut și l-au felicitat, alții i-au recomandat să își mai tempereze apucăturile.

Într-o coferință de presă susținută după incidentul din Parlament, liderul AUR afirmat că regretă, dar nu prea.

„Îmi pare, într-un fel, rău, dar unui hoţ trebuie să îi spui că e hoţ. Nu e normal ce am făcut. Coaliţia PNL-PSD îl apără pe acest hoţ. (…) Nu e nicio agresiune, că nu i-am făcut nimic”, a declarat George Simion.

Tot pe Facebook, ministrul Energiei a anunțat că depune plângere penală împotriva lui Simion.

„Comportamentul agresiv pe care l-a avut astăzi liderul AUR George Simion la adresa mea nu are nicio scuză. Vorbim de o formă de violență manifestată în Parlamentul României, la adresa unui ministru. Dar nu contează atât de mult dacă sunt ministru.Vorbim aici de manifestări de violență verbală la adresa altui om, de instigare la ură, la nesupunere, la un comportament irațional. Iar faptul că își legitimează aceste porniri ”barbare” prin suportul cetățenilor, mi se pare un gest abject și o amenințare, pe care nu putem să o trecem ușor cu vederea. Există numeroase episoade similare în istorie, care s-au finalizat în adevărate traume, care au repercusiuni și în zilele noastre. Nu cred că vrem să alimentăm, prin nepăsare, un astfel de comportament. Îmi pare rău că s-a întâmplat așa ceva. Credeam că liderul AUR, care spune despre el că este o persoană citită și educată, să își aducă aminte măcar de buna creștere, de buna cuviință, de ceea ce îl învață preoții și oamenii de bine. Acest spectacol grotesc, pe care l-a pus în scenă astăzi, la adresa mea nu are cum să aibă ceva pozitiv. Nu voi alimenta ura cu ură! Dar cred că liderul AUR trebuie să fie sancționat pentru ceea ce a făcut astăzi. De aceea anunț că voi depune plângere penală. Cred că ne dorim cu toții o societate civilizată, în care aleșii din Parlament să nu aibă ieșiri cu tentă violentă!”, a declarat, luni seara, Virgil Popescu.

About Author

5 Replies to “Premierul Ciucă dezaprobă comportamenul lui Simion de la AUR”

    1. Da’ ce te faci, că dacă ajunge președintele României cu voturile pegrei, imaginile cu el în fruntea atacului asupra primăriei Timișoara, asupra Parlamentului, cu palma dată peste capul cetățeanului din Botoșani care n-a vrut să dea mîna cu Golănia Sa și agresiunea de la tribuna parlamentului o să circule în toată Europa civilizată?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *