septembrie 25, 2023

Premieră: Primul angiograf a ajuns la Zalău și este instalat în Ambulatoriul Spitalului Județean

0

Marți, 18 octombrie, a început instalarea primului angiograf din istoria medicală sălăjeană. Locația în care va fi utilizat acest echipament este Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Zalău.

Așadar, drumurile la Cluj sau în alte centre medicale care dispun de angiograf ale pacienților cu afecțiuni precum infarct miocardic, angină pectorală, afecțiuni ale valvelor inimii, arteriopatii, accident vascular sau alte patologii vasculare care aveau nevoie de angiografie se vor sfârși cât de curând, pentru că angiograful va fi pus în funcțiune și va fi de un real ajutor medicilor pentru diagnostice precise și tratamente adecvate.

“Un proiect mult așteptat în Sălaj prinde contur. Odată cu achiziția acestui angiograf – cea mai nouă tehnologie disponibilă în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor inimii, facem încă un pas important în procesul de diversificare și dezvoltare a serviciilor medicale oferite de SJU Zalău. Prin implicarea medicilor competenți și bine pregătiți, ajutați de aparatura medicală performantă, venim în sprijinul sălăjenilor cu probleme cardiovasculare, asigurându-le acces, la noi în județ, la investigații salvatoare de vieți”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

Echipa medicală a Spitalului Județean așteaptă cu nerăbdare acest echipament, deoarece reprezintă un pas evolutiv important în acordarea de îngrijiri medicale perfomante.

“Angiograful este un aparat special ce permite, sub control radiologic, evaluarea și tratamentul minim invaziv la nivelul inimii și al vaselor de sânge din corp. Având în vedere că bolile cardio-vasculare reprezintă prima cauza de mortalitate și suferință în România, această achiziție va îmbunătăți calitatea vieții pacienților noștri și, implicit, va crește speranța de viața, printr-un acces facil la diversele tipuri de terapii pe care le oferă. Manoperele minim invazive nu impun anestezie generală, ci doar locală, și nu presupun incizii chirurgicale, accesul vascular făcându-se printr-un introductor arterial asemănător unei branule venoase, prin care, cu ajutorul unor tuburi mici (catetere) și sârme dure, dar subțiri (ghiduri) pot fi livrate balonașe și stenturi în teritoriul vascular ce prezintă îngustări. De această metodă de diagnostic și tratament vor beneficia pacienții cu infarct miocardic, angină pectorală, afecțiuni ale valvelor inimii, arteriopatii, accident vascular sau alte patologii vasculare”, a explicat dr. Vlad-Florin Bonțea, medic primar în specialitatea cardiologie, de la SJU Zalău.

Primii pași pentru achiziționarea angiografului la Spitalul Județean s-au făcut în toamna anului 2021 când, în ședința Consiliului Județean Sălaj din luna noiembrie, consilierii județeni au aprobat rectificarea bugetului județului și alocarea primei părți din fondurile necesare achiziționării echipamentului. Valoarea de achiziție depășește 4,9 milioane de lei, anul trecut fiind alocați 5 mii de lei, iar în bugetul pe anul în curs a fost prevăzută diferența de bani.

“Având în vedere necesitatea prestării unor servicii de calitate în domeniul sanitar, se impune achiziționarea unui angiograf pentru dotarea Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Zalău estimat la valoarea 4.949.000 lei, sumă defalcată astfel: 5.000 lei pentru anul 2021 și diferența de 4.944.000 lei pentru anul 2022”, scrie în raportul de specialitate.

Angio­graful permite vizualizarea arterelor sau a vaselor îngustate din inimă, dar şi a vaselor din picioare, creier şi alte părţi ale corpului, și ajută la diag­nos­ticarea şi tratamentul pacienţilor cu probleme vasculare. În prezent, sălăjenii care au nevoie de astfel de investigaţii sunt direcţionaţi către unităţi sanitare care deţin angiograf, de exemplu la Cluj Napoca.

Echipamentul medical este instalat în aceste zile la etajul al doilea al Ambulatoriului de specialitate, imobil extins pe verticală, prin construcția a două niveluri, tot în cadrul unui proiect de investiții la Spitalul Județean derulat de administrația sălăjeană.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut