Premieră la Zalău: Ședință de Consiliu Local cu repetiție

Ședința Consiliului Local de marți, 27 septembrie, a marcat o premieră în administrația zălăuană. Întâlnirea consilierilor s-a ținut de două ori. Dimineață s-au certat, iar după-amiază au dat-o la pace.

Ca de obicei, atât în administrație, cât și în politică, sfada pornește de la bani. În acest caz a fost vorba despre suma pe care primăria a vrut să o acorde la rectificarea bugetară Clubului Sportiv SCM Zalău. Mai exact, 1,9 milioane lei în plus față de banii alocați inițial din bugetul local, pe motiv că au crescut considerabil cheltuielile cu deplasarea, masa și utilitățile. Doar că liberalii și usr-iștii nu au fost de acord, considerând suma imensă și nejustificată. De asemenea, și-au exprimat dezacordul și cu privire la atribuirea unui autoturism SCM-ului, în baza unui alt proiect de hotărâre.

La momentul votului, consilierii PNL și USR s-au abținut, astfel că numărul voturilor de la consilierii prezenți ai PSD și UDMR nu a fost suficient pentru ca proiectele de hotărâre să treacă.

Doar că cel privind rectificarea cuprindea multe alte alocări financiare, nu doar către SCM Zalău, unele dintre ele chiar urgente.

Așa se face că, după ședința ordinară a Consiliului Local al municipiului Zalău de la ora 09.00, la care au fost prezenți 20 de consilieri, și unde multe lucruri au rămas în aer, la ora 15.00 a avut loc o nouă ședință, de data asta extraordinară, online, la care au participat 19 consilieri (din totalul de 21 de consilieri municipali). Pe ordinea de zi s-au aflat acum doar proiectele de hotărâre “problematice”: cel privind rectificarea bugetară și cel privind atribuirea unui autoturism Clubului Sportiv SCM Zalău.

De această dată, atmosfera a fost mult mai calmă. Dacă ședința de dimineață a durat peste două ore, cea de după amiază a durat 15 minute.

Proiecul privind rectificarea bugetară, cu tot cu banii pentru SCM Zalău, a primit la a doua strigare 17 voturi pentru, fiind înregistrate 2 abțineri.

Odată votat proiectul, Creşa Voinicel primește încă 54.500 lei, bani necesari pentru alimente, obiecte de inventar şi materiale de strictă necesitate pentru buna desfăşurare a activităţii didactice a creşei.

Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” a primit în plus 23.000 de lei pentru efectuarea unor lucrări necesare pentru obţinerea autorizaţiei ISU.
Grădiniţa nr. 12 a primit, pe lângă sumele alocate inițial, 2.900 lei pentru finalizarea lucrărilor de reparaţii curente, respectiv repararea aparatelor de joacă din curtea grădiniţei.

Cu 50 de mii de lei s-au suplimentat banii alocați bisericilor, din rezerva bugetară a Consiliului Local, pentru ca acestea să își poată achita facturile la utilități în această iarnă.

Suma de aproximativ 75.000 lei a fost alocată pentru achiziţionarea unor proiecţii specifice planetariilor, pentru planetariul din incinta Cinematografului Scala.


În plus, după cea de-a doua ședință, SCM Zalău primește și autoturismul Skoda Octavia. Proiectul de hotărâre în acest sens a primit 13 voturi pentru, în timp ce 6 consilieri locali s-au abținut.

Pentru că au acceptat să dea “o ultimă șansă” și o mașină SCM-ului, administrația locală le-a promis consilierilor, prin viceprimarul Teodor Bălăjel, că activitatea și performanțele de la club vor fi atent supravegheate, iar cheltuielile cu carburanții și întreținerea mașinii vor fi, de asemenea, monitorizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *