Primăria Municipiului Zalău a încheiat un protocol de colaborare cu Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj și, pentru prima dată, a fost alocată o sumă importantă de bani pentru achiziție de carte, necesară instituției județene de cultură.

Proiectul de hotărâre a ajuns pe masa consilierilor locali municipali în ședința de săptămâna trecută, fiind astfel aprobat atât protocolul de colaborare, cât și alocarea financiară de 50 de mii de lei.

Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău, și-a justificat inițiativa prin faptul că, legal, municipiile
reşedinţă de judeţ pot finanţa şi achiziţii de documente pentru biblioteca judeţeană, volumele fiind cumpărate de Primărie și apoi predate Bibliotecii. ”Consider oportun iniţierea Proiectului de hotărâre cu privire la alocarea unui sprijin financiar în sumă de 50.000 Iei pentru anul 2022, urmând ca în anii următori în funcţie de posibilităţile financiare să se mai propună eventuale finanţări de carte. Este necesar să se îmbogăţească în permanenţă fondul de carte, în special pentru cărţile lansate recent, creşterea numărului de exemplare pentru anumite publicaţii foarte solicitate, achiziţia de cărţi de actualitate din diferite domenii (IT, drept, etc) sau cerute în bibliografia şcolară. Mai mult, începând cu luna octombrie 2022 s-a deschis Filiala Scala cu un număr de 400 utilizatori, fiind nevoie de un fond mai mare de carte”, arată primarul, în expunerea de motive.

Proiectul de hotărâre a fost votat de consilieri, însă nu fără obiecții din partea consilierilor USR. Aceștia au criticat faptul că Primăria Zalău acordă finanțare pentru achiziția de carte la Biblioteca Județeană, fiind supărați că inițiativa lor de a se premia sportivii nu a trecut la vot în Consiliul Local.

Reprezentanții BJS: ”Vă așteptăm la bibliotecă să înțelegeți de ce avem nevoie de apariții editoriale”


Conducerea Bibliotecii Județene ”I.S. Bădescu” Sălaj a mulțumit public municipalității pentru alocarea financiară în vederea cumpărării de volume noi în instituție, volume necesare cititorilor, în marea lor majoritate din Zalău. Iar pentru consilierii care au avut obiecții la acest proiect de hotărâre adoptat, reprezentanții BJS lansează invitația de a vizita mai des biblioteca pentru a înțelege mai bine de ce este nevoie de noi apariții editoriale.

”Începem săptămâna cu o veste bună pentru utilizatorii Bibliotecii Județene Sălaj! Primăria Municipiului Zalău a alocat 50.000 de lei pentru achiziția de carte, așa că ne vom putea bucura împreună de cele mai așteptate titluri ale anului! Fondurile alocate prin hotărâre de Consiliu Local reprezintă o premieră pentru noi, motiv pentru care dorim să mulțumim atât Executivului Primăriei Zalău, cât și consilierilor locali, care au înțeles că banii pentru cultură reprezintă o investiție, și nu o cheltuială! Pe ceilalți, îi așteptăm mai des la bibliotecă… poate așa vor înțelege mai bine de ce avem nevoie de cele mai noi apariții editoriale!”, este mesajul reprezentanților BJS.