Valoarea prejudiciului adus statului in iunie din comertul cu cereale a fost de 75 de milioane de lei, potrivit comisarului general al Garzii Financiare, Sorin Florea, care a precizat ca aproximativ 75-80% din angajati vor fi angrenati in controale pentru diminuarea evaziunii fiscale din domeniu. „Sunt tot felul de intermediari care ajung in camp si cumpara direct de la tarani apoi duc marfa in marile depozite, fara a plati TVA-ul si impozitul pe profit, iar cand trebuie sa plateasca aceste taxe, isi fac intrari fictive, de la alte firme fantoma”, a explicat Florea. El a aratat ca prejudiciul pe primele cinci luni din comertul cu cerealesi produse accizabile se ridica la 153 de milioane de lei, fiind rezultatul neplatii TVA-ului si a impozitului aferent.
Totodata, in ianuarie-mai, au fost verficati 2.305 de agenti economici care comercializau alcool si au fost aplicate 1.584 sanctiuni, amenzinle totalizand 1,781 milioane de lei.
Florea a aratat ca organele de control vor avea o prezenta din ce in ce mai mare pe principalele cai de comunicatii, unde se desfasoara tranzactiile respective, mai ales in zona autostrazilor.
Pentru eliminarea evaziunii fiscale in domeniul cerealelor vor fi constituite echipe mixte ale Garzii Financiare si ale Politiei, majoritatea angajatilor Garzii fiind angrenati in aceste controale, precum si 1.200 de politisti specializati de la Directia de Investigare a Fraudelor si 20.000 de politisti de la Politia Rutiera si Politia de ordine publica.
Potrivit unei ordonante aprobate recent de Guvern, pentru transportul in scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificatie neinsotite de documentele care sa justifice provenienta licita a marfii va fi aplicata si o amenda cuprinsa intre 3.000 si 5.000 lei, iar mijlocul de transport marfa va fi confiscat. Personalul desemnat din cadrul Politiei care face parte din echipa mixta va opri in trafic mijloacele de transport marfa, pentru control, din oficiu sau la solicitarea inspectorilor ANAF.
Directorul general al Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, Dan Bucur, a precizat ca alte acte normative prevad ca valoarea amenzilor poate ajunge la 100.000 de lei.
Veniturile rezultate din amenzi si valorificarea bunurilor confiscate vor fi varsate la bugetul de stat, dupa retinerea unei cote de 15% care se constituie intr-un fond de premiere la dispozitia ministrului Administratiei si Internelor si a ministrului Finantelor, in cote egale.
Prejudiciu de 75 de milioane de lei din comertul cu cereale
Articole
APIA începe plățile în avans în octombrie
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că sistemul informatic al agenției este pregătit ca, începând cu data de 16 octombrie 2024, să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus cereri de plată în anul 2024. În Campania 2024, Comisia Europeană și statele membre susțin menținerea derogării cu privire la plata avansului de până la 70 % pentru intervențiile sub formă de plăți directe, și de până la 85 % în…
Mai mult...Pesta micilor rumegătoare se extinde în țară și blochează exporturile
Numărul focarelor de pestă a micilor rumegătoare (PMR) depistate până acum de autoritățile sanitar-veterinare a ajuns la 45, ceea ce determină monitorizarea atentă a tuturor fermelor de oi și capre din toată țara. În Tulcea, primul județ afectat de virusul care ucide oile și caprele, sunt 38 de focare, alte șase în Constanța și un focar în Timiș. În total, sunt afectate până acum peste 220.000 de animale. Cum virusul se răspândește rapid, autoritățile au impus măsuri…
Mai mult...