Pregatiri in ritm alert pentru europarlamentare

Conducerea Biroului Electoral Judetean (BEJ) Salaj pentru alegerile europarlamentare din 25 mai a fost desemnata ieri, prin tragere la sorti, la Tribunalul Salaj. Tragerea la sorti s-a facut in sedinta publica de catre presedintele Tribunalului Salaj, judecatorul Kende Monica. Astfel, presedintele BEJ Salaj este judecatorul Claudia Tomsa, purtatorul de cuvant al Tribunalului Salaj. Tot prin tragere la sorti a fost desemnata judecatoarea Mirela Lazoc drept loctiitor al presedintelui BEJ Salaj, iar pentru functia de membru a fost desemnata judecatoarea Ioana Hodis. Conducerea BEJ isi va intra in rol din data de 27 martie.
BEJ are rolul de a veghea la aplicarea si respectarea legislatiei privind organizarea alegerilor de catre toti actorii implicati, rezolva contestatiile cu privire la activitatea biro-urilor electorale ale sectiilor de votare, organizeaza sectiile de votare, se ocupa cu distribuirea, impreuna cu primariile, buletinelor de vot, a stampile-lor de control, a stampilelor cu mentiunea “VOTAT” si a celorlalte materiale necesare desfasurarii procesului de votare, se ocupa de centraliza-rea si transmiterea rezultatelor voturilor la nivel de judet, pre-luarea si transmiterea, pe baza de proces verbal a listelor, materialelor folosite pentru procesul de votare si a buletinelor de vot (utilizate sau neutilizate) si predarea acestora catre Tribunalul judetean.
Din BEJ mai fac parte un reprezentant al Autoritatii Electorale Permanente si maxim 10 membri ai partidelor politice, aliantelor electorale sau organizatiilor de cetateni ale minoritatilor nationale care au candidati la alegerile europarlamentare.

Unde se poate vota
La alegerile europarla-mentare din 25 mai, salajenii cu drept de vot pot vota la orice sectie de vot, daca se afla in ziua respectiva intr-o alta localitate decat cea de domiciliu sau resedinta, pe listele suplimentare. Tot pe listele suplimentare vor fi trecuti cei care opteaza pentru urna mobila, respectiv persoanele nedeplasabile, cu conditia sa faca o cerere cu o zi inainte, insotita de un act medical care sa dovedeasca faptul ca nu se poate deplasa. De asemenea, alegatorii care dovedesc cu buletinul ca au domiciliul sau resedinta pe raza teritoriala a sectiei de votare si nu sunt trecuti pe listele electorale permanente, vor fi trecuti pe listele suplimentare. stop_coloana
Daca nu sunteti plecati din localitate, puteti sa votati doar la sectia la care sunteti arondat, pe listele permanente.

Am scapat de EBA,

dam de Dan Diaconescu
Mezina presedintelui, Elena Basescu, a anuntat ca nu va candida pentru un nou mandat in Parlamentul European, nici pe lista PMP (unde a fost invitat pe locul 2, dupa Cristian Preda), nici ca independent. Locul ei pe lista de candidati ai PMP a fost ocupat de omul de afaceri Woetsch Gunther, urmat de fosta presedinta a Federatiei de Tenis Ruxandra Dragomir.
Asadar nu vom mai auzi de gafele din discursul fiicei presedintelui, dar am putea auzi despre discursurile colorate ale lui Dan Diaconescu, primul pe lista de candidati depusa de PP-DD, daca alegatorii ii vor da suficiente voturi pentru a-l trimite sa ne reprezinte la Bruxelles.
De asemenea, fosta campioana mondiala la gimnastica, Corina Ungureanu, si-a depus candidatura ca independent.

Campania incepe in 25 aprilie
In realitate tot ce se intampla pe scena politica in aceasta perioada este o propaganda electorala, desi conform legii campania electorala propriu-zisa, va incepe la data de 25 aprilie si se va incheia pe 24 mai, la ora 7:00. Procesul electoral se va desfasura in ziua de 25 mai, in intervalul orar 7:00-21:00.

Ce spun sondajele
Potrivit unui sondaj CSOP cu privire la alegerile europarlamentare, Alianta PSD-PC-UNPR si-ar putea adjudeca 15 din cele 32 de locuri care revin Romaniei in Parlamentul European, potrivit simularilor pe baza cotelor electorale din sondaje cu o cota de 36 la suta in sondajul CSOP. Pe locul al doilea se situeaza PDL, care cu un scor de 17 la suta ar obtine 7 mandate. PNL, care este creditat cu 16 la suta, ar avea 6 eurodeputati. Ultimele patru locuri ar fi impartite in mod egal de PMP si UDMR care, cu 8 la suta, respectiv 6 la suta in sondaje, vor avea cate doi europarlamentari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *