Pregateste-ti masina pentru iarna!

Pregateste-ti masina pentru iarna!

Pregatirea masinii pentru sezonul rece este esentiala pentru siguranta in trafic. Astfel, echiparea cu anvelope de sezon si pregatirea din timp a altor cateva detalii pot duce la evitarea problemelor cauzate de frig, zapada si gheata.
Inlocuiti anvelopele uzate!
Chiar daca inseamna un efort financiar, e mai bine sa cheltuiesti cu aceasta schimbare, tinand cont ca la mijloc de siguranta si chiar viata ta.
Pentru a fi sigur ca nu vei avea surprize neplacute in sezonul rece, este esential sa-ti dotezi masini cu anvelope corespunzatoare temperaturilor de afara. Lucratorii atelierelor auto recomanda cauciucurile de iarna din momentul in care temperatura incepe sa scada sub 7 grade celsius. Respectand aceasta sugestie, vei avea un control si o stabilitate sporite pe zapada si gheata, datorita amestecului mai moale de cauciuc. Nu uita sa montezi anvelope de iarna, daca nu pe toate rotile, macar pe doua.
In functie de marca si caracteristici, preturile anvelopelor de iarna pornesc de la circa 100-150 de lei/bucata si pot trece de 2.000 de lei. Schimbarea si echilibrarea rotilor te va costa in jur de 30-50 de lei. Nu folosi anvelope resapate. Nu de alta, dar iarna solicitarile cresc odata cu riscurile.
Alte cheltuieli
Bateria este mult mai solicitata iarna, pornirea motorului necesitand un curent de doua-trei ori mai mare decat vara. Daca toamna bateria da semne de slabiciune, ar fi bine sa o inlocuiesti. In magazinele de specialitate vei gasi astfel de produse incepand cu 200 de lei. Nu uita sa verifici curelele si furtunele, stergatoarele si lichidul pentru curatat parbrizul ori garniturile de cauciuc.
Pentru orice eventualitate, pregateste-ti si portbagajul pentru iarna. Aici ar trebui sa pui cateva articole ce iti vor fi extrem de utile daca, spre exemplu, ramai impotmolit in zapada ori daca trebuie sa traversezi portiuni de drum inghetat: lanturile de zapada, saculetul cu nisip sau sare antiderapanta, lopata, racleta si spray pentru dezghetat incuietorile. Suma totala de plata: circa 150-200 de lei.
Daca alegi sa faci toate aceste verificari intr-un service, ai grija ca lucratorii in mana carora iti lasi autoturismul sa verifice:
1. Acumulatorul
2. Anvelopele
3. Sistemul de racire
4. Lichidele
5. Sistemul de franare
6. Farurile/becurile
7. Furtunurile sistemului de racire/spalare
8. Stergatoare
Schimba uleiul
Pentru ca temperaturile scazute din timpul iernii sa nu afecteze caracteristicile uleiului de motor, este important ca acesta sa fie schimbat, iar vascozitatea sa fie potrivita functionarii in conditii de temperaturi scazute. Iar pentru ca radiatorul masinii sa se fisureze, verifica amestecul de antigel si apa. In cazul uleiului de motor, vei scoate din buzunar 20-60 de lei/litru. Cu schimbarea lui si a filtrului vei ajunge la aproape 200 de lei. Antigelul este mai putin costisitor: cel mult 10 lei/litru, in functie de concentratie.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *