Prefectura a acţionat in instanţă Primăria Zalău pentru că a interzis transportatorilor intrajudeţeni să mai oprească in staţiile Transurbisului.
Serviciul juridic al Instituţiei Prefectului Sălaj a depus vi-neri, la Tribunalul Sălaj, o acţiune in contencios administrativ impotriva Hotărarii de Consiliul Local nr. 42 din 21 martie, prin care firmelor de transport intrajudeţean li s-a interzis să mai oprească in staţiile destinate transportului in comun local, adică cele folosite de către Transurbis. „In urma adoptării actului administrativ atacat, atat operatorii de transport in comun, cat şi unele autorităţi ale administraţiei publice locale au sesizat Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj vizavi de inconvenienţele şi conse-cinţele acestei reglementări pentru cetăţenii care folosesc serviciile operatorilor de transport judeţean. Analizand Hotă-rarea nr.42/2011 a Consiliului Local Zalău, prin prisma legalităţii şi a incadrării in prevederile legale in materie, constatăm că aceasta a fost adoptată cu incălcarea legislaţiei specifice in materie de transport in comun de persoane”, se arată in adresa Prefecturii inregistrată vineri la Tribunalul Sălaj. Reprezentantul Guvernului in teritoriu apreciază că „prin hotărarea atacată a fost favorizat un singur transportator rutier, respectiv SC Transurbis SA, incălcandu-se nu numai prevederile legale, ci şi măsurile propuse de Guvernul Romaniei privind elimina-rea tuturor barierelor in calea liberei circulaţii a serviciilor, persoanelor, mărfurilor şi capi-talurilor din toate actele normative, inclusiv hotărari ale consiliilor locale”. Potrivit legii contenciosului administrativ, „pană la soluţionarea cauzei, actul atacat este suspendat de drept”. Prin urmare, pană la o decizie definitivă şi irecovabilă dată de o instanţă din Romania, transportatorii vor putea opri in staţiile Transurbisului.
Transportatorii maramureşeni au caştigat o astfel de bătălie
In sprijinul acţiunii in contencios administrativ, juriştii Prefecturii au depus la dosarul cauzei o sentinţă a Tribunalului Maramureş, confirmată irevocabil de Curtea de Apel Cluj, care a anu-lat o hotărare a Consiliului Local Baia Mare, asemănătoare cu cea adoptată de către consilierii zălăuani. „Instanţa apreciază că prin hotărarea atacată a fost favorizat un singur transportator rutier, respectiv SC U. SA, hotărarea fiind adoptată cu incălcarea principiilor potrivit cărora in activitatea de transport public local trebuie respectată promovarea concurenţei intre operatorii de transport şi garantarea accesului egal şi nediscriminatoriu al operatorilor de transport autorizaţi, motiv pentru care acţiunea (nr. transportatorilor intrajudeţeni) a fost admisă”, se specifică in decizia numărul 1838/2010 a Curţii de Apel Cluj.
Daniela Coţa: „Pot fi făcute staţii diferite pentru ceilalţi operatori”
Viceprimarul Daniela Coţa susţine că „actualele staţii trebuiesc folosite in exclusivitate de către operatorul de transport in comun, dar pot fi făcute staţii pentru ceilalţi operatori”, diferite faţă de cele ale Transurbisului. „Transportatorii trebuie să opereze in staţii distincte, iar ei nu au făcut demersul acolo unde trebuie. Să se adreseze Consiliul Judeţean, care să facă solicitarea către noi pentru infiinţarea staţiilor”, a precizat Coţa.