Prefectul ameninta alesii locali care au marit salariale angajatilor din primarii ca deciziile lor vor fi atacate in contencios administrativ, fiind neconforme cu Legea Salarizarii Unitare.
Pana ieri, Agentia de Prestatii Sociale Salaj avea de verificat modul de aplicare al Legii 330/2009 privind salarizarea unitara din fonduri publice. Potrivit informatiilor furnizate de prefectul Vegh Alexandru, „in Salaj aceasta actiune nu s-a finalizat, fiind verificate doar 143 institutii publice – ordonatori de credite – din 206. S-au constatat greseli in calculul salariilor de baza si introducerea de sporuri care maresc ilegal salariul. Sunt informati ca se incearca ca prin unele metode sa se acorde anumite privilegii unor salariati din sistemul public. Primaria Sarmasag a depus la agentie contractul colectiv de munca pe 2010, ceea ce e ilegal, pentru ca salariul se stabileste in baza Legii 330 si a Ordonantei 32 si nu se mai pot incheia contracte colective si nici nu se mai pot acorda sporuri si stimulente financiare. Si la primaria Zalau, au fost probleme. In baza unei hotarari de Consiliu Local s-a hotarat ca de la 1 martie a.c. sa se acorde stimulente salariale unor categorii de personal. Prefectura a solicitat retragerea hotararii CL Zalau, in caz contrar decizia municipalitatii va fi atacata de prefectura in contencios administrativ.”
Majorari de 10 miliarde
Consilierii locali din Zalau au aprobat, in sedinta din luna martie, cheltuirea a aproape 10 miliarde de lei vechi din bugetul local pentru a suplimenta veniturile functionarilor publici din cadrul primariei municipiului. Personalul contractual nu va beneficia de majorari chiar daca, in anumite cazuri, presteaza aceeasi munca precum colegii functionari.