octombrie 4, 2022

Prefectura anunta ca monumentul istoric Castelul Bay din Treznea va fi demolat

Prefectul judetului Salaj, Florin Florian, a anuntat saptamana trecuta, mart 14 august, ca Primaria Treznea face demersuri pentru declasarea Castelului Bay de pe lista monumentelor istorice, la solicitarile comunitatii locale, in vederea demolarii.

rn

Florin Florian si-a exprimat regretul ca monumentul se afla in stare avansata de degradare si, cu toate ca ar fi fost de preferat un proiect de restaurare, in ultimii 29 de ani nu s-a facut niciun demers si nu s-au gasit resurse financiare pentru o astfel de initiativa.
“n acest context, singura solutie ramane declasarea castelului si demolarea acestuia.

rn

Castelul Bay este vazut in comunitate
drept un monument al barbariei hortyste

rn

Castelul din Treznea, ce a apartinut grofului criminal de razboi Bay Ferenc, a fost construit pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Situat chiar in centrul satului Treznea, castelul este legat de familia grofului Bay Ferenc, ce a locuit in el pana in 1944, an in care, cu doar cateva saptamani inainte ca frontul celui de-al doilea razboi mondial sa ajunga in zona, a fost parasit.
Groful, alaturi de fiul si de sotia lui, de cei doi nepoti, dar si de o parte din animalele pe care le avea la momentul respectiv, s-a retras din fata armatei romane la Curtuiseni, in judetul Bihor, aproape de granita cu Ungaria, in localitatea natala a surorii sale.
Dupa venirea comunistilor la putere, castelul a fost sediul CAP-ului din localitate, perioada in care a fost cat de cat intretinut. Dupa 1990, insa, castelul a fost abandonat si lasat in voia sortii.
Actualmente, desi este inclus pe lista monumentelor istorice, ansamblul arhitectural este o ruina. Nici Directia de Cultura si nici Primaria Treznea nu au facut nimic pentru intretinerea cladirii. Si nici nu se doreste, pentru ca satenii il considera un monument al barbariei hortyste, care le aminteste permanent de clipele de groaza prin care au trecut in cel de-al doilea razboi mondial, groful Bay fiind considerat un dusman al romanilor.
Castelul are in componentta doua corpuri principale, legate intre ele de o reproducere a puntii suspinelor din Venetia, unica in Romania, dar care sunt astazi departe de stralucirea de altadata. Castelul are o structurea si o forma legata strict de genealogia familiei ce a locuit in el.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.