noiembrie 27, 2022

Președintele Iohannis a cerut reexaminarea legii senatorului sălăjean Vegh Alexandru pentru interzicerea reclamelor la medicamente

Președintele Klaus Iohannis a solicitat sâmbătă reexaminarea legii inițiate de senatorul sălăjean Vegh Alexandru (UDMR), care a fost adoptată în Parlament și care interzice publicitatea explicită la televizor și la radio pentru medicamente. Legea a fost adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională, la mijlocul lunii decembrie.

În cererea de reexaminare, președintele arată că există directive europene cu privire la publicitatea la medicamente, care au fost transpuse și în legislația națională, astfel încât “în această materie statele membre nu pot adopta norme mai restrictive și nici norme cu un conținut diferit”, după cum susține șeful statului, preluat de Mediafax. Președintele susține că măsurile din lege sunt în dezacord cu reglementarea europeană și intră în categoria măsurilor care nu pot fi permise statelor membre în cadrul marjei privind nivelul de armonizare cu legislația europeană. șeful statului argumentează că Parlamentul a preluat modelul european, interzicând total publicitatea la medicamentele care se eliberează cu prescripție medicală sau care conțin substanțe definite ca stupefiante sau psihotrope de către convențiile internaționale, astfel încât Legislativul nu mai poate veni acum cu alte propuneri. Pe de altă parte, președintele critică și caracterul discriminatoriu al legii, având în vedere că permite publicitatea la medicamente prin alte modalități decât în cadrul programelor de televiziune și radiodifuziune.

Unii senatori susțin că nu au știut ce votează

Propunerea legislativă a senatorului UDMR Vegh Alexandru a fost adoptată în plen cu 100 de voturi pentru și șapte voturi împotrivă. Propunerea primise însă raport comun de respingere de la Comisia pentru cultură și Comisa pentru sănătate publică pe motiv că inițiativa “impune restricții excesive și nejustificate care încalcă dispozițiile constituționale și, pe de altă parte, contravine unor directive europene”. Inițiativa legislativă fusese adoptată tacit de Camera Deputaților.
Mai mulți senatori citați de HotNews au declarat că nu au știut ce votează, în dezbatere fiind mai multe proiecte de lege, iar din cauză că ordinea de zi a suferit modificări nu și-au mai dat seama despre care lege e vorba când au votat.

Ce prevede legea lui Vegh

Proiectul de lege inițiat de senatorul sălăjean stipulează că “pot face obiectul publicității destinate publicului larg, pe altă cale decât prin programe de televiziune/radiodifuziune, acele medicamente care prin compoziția și obiectivul lor sunt destinate și concepute pentru a fi utilizate fără intervenția unui medic în ceea ce privește diagnosticul, prescrierea sau urmărirea tratamentului, la nevoie cu recomandarea farmacistului”. Inițiativa legislativă mai prevede expres interzicerea publicității pentru farmacii la televizor sau la radio, care este de natură a induce ideea că farmacia respectivă reprezintă un model sau etalon pentru celelalte farmacii, precum și publicitatea mascată la farmacii care reprezintă publicitate mascată la medicamente. Potrivit proiectului de lege, sunt interzise inclusiv comunicările comerciale audiovizuale destinate produselor și tratamentelor medicale.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *