Prabusirea coalitiei PSD – PDL

Mariajul din interes dintre PSD si PDL a ajuns la final. Reverberatiile scandalului de la nivel central au ajuns si in Salaj. Tiberiu Marc se declara ieri dispus sa renunte la protocolul cu PDL, in timp ce Lucian Bode opina ca problemele pot fi rezolvate prin dialog cu partenerii de coalitie
“Miza PDL este schimbarea prefectilor”, a declarat ieri presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc, care considera ca prin demiterea lui Nica, pedelistii doresc sa aiba controlul asupra organizarii alegerilor prezidentiale, prefectii fiind cei care se vor ocupa de acest lucru la nivel judetean.
Marc s-a raliat discursului oficial al partidului de la nivel central si i-a acuzat pe Emil Boc si Traian Basescu pentru situatia delicata care exista in cadrul coalitiei de guvernare. “Domnul presedinte a intervenit in functionarea coalitiei, iar acest lucru nu este normal. Schimbarea ministrilor trebuia discutata mai intai in coalitie, fara inteventii din exterior. Emil Boc nu avea dreptul, conform protocolului coalitiei, sa ia aceasta decizie unilateral”, a precizat Tiberiu Marc. De asemenea, seful social demo-cratilor salajeni a reafirmat punctul de vedere al colegilor sai de partid, adaugand ca iesirea de la guvernare este iminenta daca partenerii de coalitie nu accepta conditiile PSD.
De cealalta parte, presedintele PDL Salaj, Lucian Bode, nu a fost la fel de transant in declaratii si nu credea (cel putin ieri, in jurul orei 16,00) ca se poate vorbi de ruperea coalitiei. “Din afirmatiile liderilor PDL nu a reiesit ca dorim incetarea colaborarii cu PSD, ci doar remanierea lui Dan Nica. E prea devreme sa vorbim de decesul coalitiei si cred ca tensiunile pot fi atenuate daca reprezentantii celor doua partide se vor aseza la masa negocierilor. Consider ca alternativele propuse de premier (desemnarea unui alt ministru din cadrul PSD sau interimat asigurat de un membru al aceluiasi partid care face deja parte din Guvern), precum si cele ale presedintelui Traian Basescu (ministru de Interne apolitic sau dintr-un partid de opozitie) se pot constitui in puncte de plecare pentru un dialog intre cele doua partide”, a afirmat Bode.
De la Interne li se trage
Remanierea ministrului Internelor si Administratiei, Dan Nica (ocupant si al functiei de viceprim-ministru) a pus pe jar relatiile, si asa tensionate, dintre PSD si PDL. Practic, asa numita coalitie si-a dovedit in aceste zile (daca mai era nevoie) nefunctionalitatea.
Dupa anuntarea remanierii, membrii PSD au decis sa nu propuna un interimar, iar ministrii social-democrati sa demisioneze in grup. In atari conditii, premierul Emil Boc l-a numit, sub semnul interimatului, pe Vasile Blaga ca ministru la Interne, pana cand social democratii vor ceda si vor gasi un inlocuitor pentru Nica.
Cateva ore mai tarziu, Mircea Geoana si Emil Boc au fost chemati “la raport” de presedintele Traian Basescu. Dupa o scurta intrevedere, seful PSD a declarat ca Basescu este “ipocrit” si ca este principalul vinovat pentru producerea acestei crize, presedintele tarii fiind cel care i-a ordonat lui Boc sa-l demita pe Nica. Geoana nu a fost de acord nici cu propunerea lui Traian Basescu pentru numirea unui ministru independent sau din cadrul partidelor de opozitie la interne.
Probleme sunt si in Salaj
Coalitia nu a functionat pe deplin in judetul Salaj, unde au fost pastrate aliantele create dupa alegerile locale atat in Consiliul Judetean (CJ), cat si in municipiul Zalau si in Jibou, pedelistii ramanand fara reprezentanti in executivul primariilor si in CJ. Mai mult, alegerile partiale de la Galgau au fost un bun prilej pentru pesedisti si pedelisti de a-si transmite acuze reciproce cu privire la modul in care au actionat in timpul campaniei electorale.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *