octombrie 1, 2022

Poveștile vrăjitoarelor din Sălaj

În cadrul unei expoziții inedite și extrem de interesante, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău aduce, în fața publicului, poveștile reale ale vrăjitoarelor din Sălaj.

“În luna decembrie a anului 1750 a avut loc, în Șimleu Silvaniei, procesul lui Erzsébet Kovács, soția lui Gál János. Femeia a fost acuzată că a făcut rău mai multor oameni și animale și era suspectată de vrăjitorie. Acuzatorul său menționează numele persoanelor pe care le-ar fi rănit femeia, în special la picioare, dar și că a vindecat pe cineva pentru că ar fi fost amenințată. De asemenea, Erzsébet Kovács a fost acuzată că a făcut să putrezească mamelonul soției lui András Fazekas, astfel încât nu și-a mai putut alăpta pruncul, dar și că a luat laptele vacilor acestora. Este acuzată de îmbolnăvirea și a altor bărbați, femei, copii și animale, de faptul că folosea semințe magice și că lua formă de animale. Acuzatorul a cerut, ca în cazul altora acuzați de vrăjitorie, ca Erzsébet Kovács să fie torturată și arsă pe rug. Cazul ei a fost dezbătut multă vreme, timp în care Erzsébet a fost ținută în închisoare. Când a fost închisă, Erzsébet a zis: <Știu că o să mă ardă! Spuneți soțului meu să-mi aducă toată pălinca și galițele ca să pot să mănânc și să beau, să nu rămână pentru alții!>. Deoarece nu s-au găsit dovezi pentru fiecare acuzație adusă lui Erzsébet Kovács, instanța de judecată a dispus arderea sau expulzarea din comitat”, povestesc reprezentanții muzeului.

Un alt exemplu în acest sens este cazul unei femei din Meseșenii de Jos.

“În luna august a anului 1722, Anna Fekete din Meseșenii de Jos a fost acuzată de vrăjitorie. Potrivit acuzatorilor, femeia ar fi ”luat” laptele și ar fi îmbolnăvit vacile mai multor oameni din sat. Acuzatorii au cerut să fie pedepsită astfel: <prima dată să fie supusă probei apei, apoi să fie supusă la cazne grele ca să-și dezvăluie complicii și, în final, să fie arsă pe rug>. Din fericire, Anna Fekete a fost achitată de către instanța de judecată”, ne dezvăluie organizatorii expoziției..

Iar acestea sunt doar o mică parte din multele curiozități pe care le puteți afla vizitând expoziția ”Poveștile reale ale vrăjitoarelor din Sălaj”, pe care Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău o găzduiește în Beciul_Cultural, până în data de 24 iulie.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.