Povești din patrimoniul sălăjean: Vârf de săgeată din obsidian descoperit la Marin

Poveștile din paleolitic suscită întotdeauna o atracție specială, pentru că nu avem multe surse care să ne ofere o perspectivă asupra vieții primilor oameni. Arheologii ne oferă unele indicii, în funcție de descoperirile pe care le fac și care sunt datate în epoca respectivă. Este și cazul unui vârf de săgeată din obsidian despre care ne povestește arheologul Sanda Băcueț de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

”Obsidianul sau sticla vulcanică este o rocă de origine vulcanică de duritate medie care s-a format prin răcirea rapidă a lavei. Date fiind condițiile naturale în care a apărut, pe teritoriul Europei există destul de puține surse de materia primă: Grecia, Italia, Irlanda, Ungaria și Slovacia cele din urmă împărțind în fapt aceeași sursă- Munții Tokaj. În neolitic obsidianul a fost folosit intens fiind confecționate diverse tipuri de lame și vârfuri. Analizele arată că primele comunități ajunse pe teritoriul României au adus cu ele obsidian din insula Melos, iar mai apoi au utilizat sursele mult mai apropiate din Munții Tokaj. Evident că având nevoie de piatră au apărut și rute comerciale, roca era adusă sub formă de bulgări și prelucrată în așezare după necesități”, explică Sanda Băcueț.

Potrivit arheologului zălăuan, vânătoarea a fost una dintre principalele ocupații nu doar pentru comunitățile de vânători-culegători din paleolitic, ci și mai târziu. Ca urmare prezența unui vârf de săgeată din obsidian descoperit în arătură și mai ales lipsa unor alte materiale arheologice în apropiere ne poate duce cu gândul la o partidă de vânătoare, încheiată fără rezultat.

”De ce fără rezultat? Vârful de obsidian descoperit la Marin este cea mai frumoasă piesa de acest tip din colecția muzeului nostru, prelucrarea de mare finețe care cu siguranță necesita timp și mai ales pricepere, raritatea surselor și descoperirea izolată poate spune o poveste care ar putea începe așa: A fost odată ca niciodată… un vânător care a săgetat un cerb. Rănit, acesta s-a ascuns în pădure și fiind un animal fermecat a dispărut. Sau mult mai prozaic un vânător ghinionist sau un tânăr nu foarte experimentat care nu a nimerit și a pierdut săgeata”, speculează Sanda Băcueț asupra descoperirii vârfului de obsidian de la Marin.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *