Unul dintre cele mai cunoscute personaje din folclorul popular este Yeti. Despre acest monstru al zăpezilor se discută de mii de ani, însă până acum nu există nicio dovadă clară că Yeti chiar există. Totuși, în istorie au fost mai mulți oameni care au susținut că l-au văzut pe „omul zăpezilor”, așa cum este el cunoscut.

Yeti se presupune că este un animal ori un presupus om primitiv ce se află în versantul sudic al munților Himalaya. Alături de Bifoot și monstrul din Loch Ness, Yeti este un nume care a dat naștere mai multor legende.

Istoria lui Yeti are o vechime considerabilă. În anul 326 înainte de Hristos, Alexandru cel Mare auzise despre existența unui Yeti și a cerut să i se aducă unul din Valea Indus. Totuși, acest lucru nu a fost posibil.

Legendele despre existența lui Yeti s-au răspândit însă din ce în ce mai mult din secolul al XX-lea, pe măsură ce expedițiile din Himalaya deveneau tot mai populare și mai accesibile. Astfel, în anul 1921, jurnalistul Henry Newman a efectuat un interviu cu un grup de exploratori britanici care tocmai se întorseseră de pe Everest. Ei i-au zis că au descoperit urme uriașe pe munte, iar ghizii le-au spus că aparțin omului zăpezii.

Apoi, în anul 1942, doi oameni au susținut că au văzut diverse pete negre care se mișcau pe zăpadă. Un alt om care a acreditat existența lui Yeti a afirmat că a văzut o persoană mică de înălțime, cu părul lung, care nu avea însă și o față și un piept păros.

Toate acestea au rămas însă strict la nivelul de mărturisiri ale unor oameni care au făcut expediții în Himalaya, însă niciuna nu a putut fi dovedită cu probe concrete despre existența lui Yeti. Dar este cert că acest personaj a intrat în folclorul popular, astfel că despre el s-au făcut filme ca Smallfoot (2018), The Abominable Snowman (1957) și Abominable (2019), dar nici industria de casino nu l-a ignorat. Este un personaj popular și la sloturi online, unde două jocuri interesante sunt Hotel Yeti Way și Ice, Ice Yeti. În ambele jocuri Yeti este simbolul principal, alături de alte elemente din natură, precum ghețari și articole necesare unei expediții si pot fi jucate la NetBet Cazino

Ce spun experții despre existența unui Yeti

Existența lui Yeti a născut chiar discuții oficiale și a trecut de nivelul unei simple legende. Astfel, în anul 2011 a fost programată o conferință a experților în vestul Siberiei în care s-a discutat despre posibilitatea ca Yeti să existe cu adevărat.

Cercetătorul și biologul John Bindernagel a fost unul dintre cei care au susținut că Yeti chiar există și că a văzut inclusiv adăposturi din ramurile copacilor pentru a-l adăposti. Cei prezenți la conferința amintită au semnat o declarație comună prin care au susținut că au dovezi incontestabile despre existența lui Yeti, cum ar fi un fir de păr găsit într-o peșteră.

Pe de altă parte, sunt și experți care au opinii diferite. Jeff Meldrum, profesor de anatomie și antropolog la Universitatea de Stat din Idaho a afirmat că dovezile de la conferința amintită erau falsificate și nu merită să fie luate în serios deoarece nu au niciun substrat științific.

În lipsa unor dovezi concrete, Yeti rămâne așadar un simplu personaj despre care se discută adesea, despre care se fac filme sau jocuri și care are un farmec când vine vorba despre legende. Totuși, existența să nu a fost probată până în momentul de față.

Decizie ONJN Nr. 2432 / 26.11.2020. Interzis utilizatorilor sub 18 ani.