Poveste vizuală: Castrul Roman de la Porolissum

Castrul Roman de la Porolissum a supraviețuit veacurilor și a rămas unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate situri arheologice din România. Aflat lângă comuna Moigrad, Porolissum a fost, la originile sale, în anul 106, centru militar de graniță, stabilit de împăratul Traian, în timpul războaielor daco-romane.

Inițial, Castrul Roman, care apăra principalul loc de trecere dinspre Munții Carpați spre Dacia Porolisensis, a fost construit din lemn, pe fundații de piatră. Conform istoricilor, soldații care formau această tabără militară erau aduși din Spania, Britania sau Galia. În timp, numărul locuitorilor a crescut, iar în așezare au apărut un amfiteatru, drumurile pietruite și chiar aducțiunea de apă.

Pentru specialiști, castrul de la Moigrad reprezintă o sursă inepuizablă de dovezi istorice ale felului în care se organiza Imperiul Roman. Dacă te afli aici, mai lipsesc doar oamenii și luptele cu gladiatori pentru ca impresia de întoarcere în timp să fie completă.

Această comoară a județului nostru a fost scoasă la suprafață prin săpăturile care au început în anii 70 și continuă și în prezent. La Porolissum, o lume întreagă este scoasă din pământ, ca să facă lumină în istorie. În prezent, specialiștii spun că s-au scos la suprafață sub 20 la sută dintre clădirile orașului, deoarece această așezare era una de dimensiuni impresionante, un fel de metropolă a zilelor noastre.

La poartă plătești 6 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii și ți permite accesul în interiorul sitului arheologic. La intrare, ești îndemnat să îți descarci pe telefon aplicația Easy Travel care te însoțește precum un ghid profesionist, în turul tău. Pe aplicație avem de vizitat aproximativ 18 obiective, printre care Templul Zeului Bel, Amfiteatrul, Poarta Praetoria sau Vama Romană. Accesul se face pe aleile pietruite dar resturile de vegetație care au fost tăiate în pripă încă sunt la fața locului, nefiind adunate de nimeni. Panourile ruginite te îndrumă într-o mică măsură, iar indicatoarele de lemn care îți indică numele obiectivelor abia dacă mai stau în picioare.

Pe ici, pe colo, au fost scoase pietre din zidurile milenare, probabil de vreun turist mult prea “absorbit” de farmecul locului. Au fost montate cadre metalice pe care vor fi așezate de către Consiliul Județean noile panouri care vor descrie obiectivele. Deși tomberoane sunt, diverse ambalaje zac aruncate pe jos, semn că unor vizitatori le lipsesc bunele maniere. Unele dintre zidurile de susținere par că au pierdut lupta cu timpul și o iau la vale vertiginos. Păcat!

Un astfel de complex arheologic, de o asemenea dimensiune (500 ha), ar trebui să fie protejat mult mai bine împotriva persoanelor cu comportament inadecvat, dar și împotriva trecerii timpului. Regulamentul de vizitare impune turiștilor să nu arunce țigări, chibrituri sau orice fel de alte obiecte pe jos, în alte locuri decât cele special amenajate, să nu campeze, să nu organizeze picnicuri, să nu consume alcool și să nu preleveze artefacte antice, întocmai ca valorile de patrimoniu să fie protejate. Nu se permite pătrunderea în interiorul sitului arheologic cu mijloace de transport, decât cu aprobarea Connsiliului Județean Sălaj.

Complexul arheologic poate fi vizitat pe tot parcursul anului.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *