septembrie 28, 2023

Dragi cititori, postul închinat Sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe anul acesta pe 12 iunie, după Duminica Tuturor Sfinților.

Acest post este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sânpetrului sau Postul Cincizecimii și se încheie la data de 29 iunie, când este prăznuită sărbătoarea celor doi sfinți.

Postul Sânpetrului este stabilit de biserică în cinstea celor doi ”stâlpi” ai creștinătății și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a interprinde actele importante.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu este unul aspru, sâmbăta și duminica se poate mânca pește; luni, miercuri și vineri se consumă legume pregătite fără untdelemn, iar marți și joi se pot consuma untdelemn și vin.

Dragilor, să ne reamintim că postul este o disciplină a stăpânirii de sine, care ne ajută să ne conștientizăm dependențele și infirmitățile și care, dacă este practicat împreună cu o viață spirituală activă și autentică, ne dobândește mari satisfacții sufletești.

Ce este mai important în aceste zile de pregătire este dorința și actul de a ne familiariza cu viețile și cu trăirile acestor sfinți martiri care și-au trăit viața la diapazon. Amândoi au trădat, amândoi s-au convertit radical, amândoi au murit pentru credință și ideal în aceeași zi.

Printr-un post loial și asumat, căruia să nu-i lipsească râvna după culmi morale atât de necesare astăzi, să-i ”aducem” pe Sfântul Petru și pe Sfântul Pavel în actualitatea noastră. Să-i cunoaștem mai bine, să le împărtășim tabloul acestei lumi, să le urmăm sfaturile, idealurile și viața. Să ne lăsăm molipsiți de văpaia lor!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut