octombrie 5, 2022

Posibilă anchetă la Spitalul Județean după o filmare pe Facebook

     Cazul pacientului Vasile Damșa, ajuns marți seara la UPU Zalău în urma unui accident rutier și externat cu fractură de piramidă nazală, a fost pus pe tapet în cadrul ședinței Consiliului Județean Sălaj. Cei care au adus în discuție cazul prezentat pe rețelele de socializare au fost consilierii județeni Nicolae Olar (USR) și Sergiu Panie (PSD). Aceștia au rugat conducerea Consiliului Județean să verifice despre ce e vorba și să fie luate măsurile necesare, astfel încât să nu mai apară cazuri asemănătoare.

”Domnule Președinte, am primit o sesizare cu privire la anumite nereguli la Spitalul Județean. Nu știu dacă ați primit și dumneavoastră sesizarea… Este vorba despre refuzul de a acorda tratament unui pacient. O să vă trimit toate datele și, în consecință, vă rog să le analizați”, a punctat Nicolae Olar.

În replică, Președintele administrației județene, Dinu Iancu Sălăjeanu, a spus că au fost medici care au vrut să se angajeze pe specialitatea de chirurgie maxilo-facială, dar nu au fost scoase posturi la concurs și că, cel mai probabil, va urma o anchetă în acest caz.

”Noi astăzi nu avem un astfel de chirurg în Spitalul Județean. Oricum urmează să am o discuție cu doamna manager, cu medicii de specialitate, să vedem din ce cauze și cum s-a ajuns la acest lucru. Ce mă bucur pentru pacient e că a fost operat cu succes și că e în afară de orice pericol fiind tratat de medici care pot face acest lucru. Opinii sunt multe, insinuări sunt multe, noi trebuie să facem o anchetă. Să purtăm prima dată discuții și apoi, dacă va fi cazul, anchetă, să lămurim lucrurile. Să dăm un răspuns public, oamenii să înțeleagă dacă a fost de nivelul și de specialitatea celor care puteau să trateze un astfel de caz sau dacă pentru pacient a fost foarte bine că a fost operat de medici specialiști în acest domeniu. Contează să ne măsurăm puterile după posibilitățile noastre. Adică nu putem să ne comparăm cu Clujul, de exemplu, în ceea ce înseamnă specialiști în domeniul medicinei. De aceea, consider că trebuie să fie o colaborare Între Spitalul Județean Sălaj și spitalele din Cluj, de specialitate, astfel încât oamenii să fie tratați în cele mai bune condiții, de către cei mai buni specialiști în domeniu, să nu periclităm viața și sănătatea cetățenilor noștri. Dar voi avea o discuție, cu managerul, cu medicii, în principal cu cei care l-au tratat pe acest domn”, a punctat Președintele Consiliului Județean Sălaj.

Pacientul s-a filmat la externare, apoi a mers la Cluj

Pe rețelele de socializare, pacientul Vasile Damșa a publicat marți noaptea un live din fața UPU-SMURD Zalău în care prezenta faptul că a avut un accident rutier, s-a dus la UPU apoi a fost trimis acasă cu recomandarea să se întoarcă a doua zi: ”Mă aflu la Spitalul Județean de Urgență Zalău, în urma unui accident rutier, cu fractură de piramidă nazală. Medicii au concluzionat că pot să merg liniștit acasă. Să mă întorc a doua zi când medicul va fi aicea. Am și diagnosticul – fractură cu deplasare la nivelul piramidei nazale. Data 28.09.2021”, spune pacientul în filmarea publică.

Sora pacientului a relatat și ea în același mediu online faptul că fratele său a plecat de la UPU Zalău la Cluj și a fost operat de urgență. ”Fiind un membru important din familie, sora pacientului Vasile Damșa, am buna voința de a vă informa că a ajuns într-o stare gravă la Spitalul de Urgențe din Cluj-Napoca unde s-a intervenit chirurgical, medicii mărturisind că nu își pot imagina cum un cadru medical poate trimite un pacient acasă în așa stare gravă! așa ca să tragem concluziile fiecare, dacă viața unui om nu este atât de importantă și dacă nu avem specialiștii necesari pentru soluționarea problemelor în Spitalul Județean de Urgență Zalău, suntem nevoiți să părăsim județul pentru o viață mai longevivă! Mulțumesc pentru devotamentul dumneavoastră de a lăsa un om în fața spitalului, constatând că este într-o stare stabilă. asta e un semnal de alarmă pentru tot ce se petrece în sistemul medical!”, a relatat Alina Damșa pe facebook.

Conducerea Spitalului Județean a reacționat prompt la filmarea lui Vasile Damșa

Miercuri, la doar câteva ore de la apariția filmării în mediul online, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență au avut o poziție publică vizavi de acuzațiile care au fost aduse de pacientul externat.

„Având în vedere filmarea de pe reţelele de socializare în ceea ce priveşte pacientul care s-a prezentat în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, reprezentanţii Spitalului Județean de Urgență Zalău comunică următoarele:

Pacientul la care face referire materialul filmat s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe la ora 22:07, cu cod triaj “urgent”; Pacientul a fost preluat de către medicul de gardă, a fost evaluat şi investigat, iar pe toată durata evaluării pacientul a fost stabil, nu prezenta epistaxis, nu i-a fost pusă viaţa în pericol , motiv pentru care medicul de gardă a recomandat consult ORL în Ambulatoriul de Specialitate, a doua zi dimineaţa. Pacientul a părăsit Unitatea de Primiri Urgenţe cu recomandări la ora 00:21, starea acestuia fiind stabilă. Menţionăm faptul că medicul de gardă, în funcţie de evaluarea făcută pacientului, hotărăşte dacă solicită consultultul medicului specialist (medicului în specialitatea ORL, în acest caz, care efectuează garda la domiciliu). Ȋn cazul pacientului din cazul descris, medicul urgentist ahotărât faptul că starea pacientului nu impune consultul ORL de urgenţă, recomandând consultul de specialitate a doua zi în Ambulatoriul de Specialitate ORL. Vă asigurăm că efortul întregii echipe din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean de Urgență Zalău a fost şi este de a  asigura prompt şi profesionist  investigaţii, îngrijiri şi tratament tuturor pacienţilor.”

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.