februarie 6, 2023

Porolissum Fest a ajuns la a VIII-a editie

A VIII-a editie a Porolissum Fest a avut loc în acest sfârsit de saptamâna, în Piata 1 Decembrie 1918 (platoul de marmura) din municipiul Zalau si la Complexul Arheologic Porolissum, programul cuprinzând lupte de gladiatori, dansuri arhaice, demonstratii de reconstituire istorica si ateliere din tabere militare.
Elementul de noutate al acestei editii Porolissum Fest a fost prezenta colectiei de replici dupa instrumentarul medical antic, al italianului Giorgio Franchetti, detinator al unei colectii impresionante.
Viceprimarul municipiului Zalau, Nicolae Fazakas a transmis însemnatatea pe care o are acest festival în promovarea turistica a judetului nostru.

rn

Pe parcursul celor doua zile, publicul a avut ocazia sa participe la diferite ateliere: realizarea de coafuri romane, podoabe antice si alifii naturale, prepararea biscuitilor romani, a vinului, modelaj în lut, facepainting, jocuri romane, trasul frânghiei, lupte cu ciomagul.

rn

Nu au lipsit demonstratiile de reconstituire istorica, asediul nocturn cu sageti si proiectile incendiare asupra cetatii de lemn a dacilor, demonstratia de îngrijire a ranitilor în spitalul roman de campanie precum si concertul trupei Corbu.
La final, la Porta Praetoria de la Castrul roman Porolissum a fost o scena de lupta, Marte Invictus – 1930 de ani de la cea dintâi batalie de la Tapae din anul 88 d.Chr.si salutul trupelor adresat publicului.
La evenimentele din acest an au participat 10 asociatii de reconstituire istorica, si anume: Asociatia Amicii Muzeului (Zalau), Asociatia Omnis Barbaria (Satu Mare), Asociatia Castrum Novis (Sibiu), Asociatia Culturala Tomis (Constanta), Nimfele Daciei (Zalau), Vulturii din tara Calatei (Stâna), Asociatia Virtus Antiqua (Cluj Napoca), Asociatia Geto-Dacii Sudcarpatici (Pitesti), Asociatia Enciclopedia Dacica (Alba Iulia), Valetudinarium-Giorgio Franchetti (Italia)
Trebuie precizat faptul ca Primaria Zalau a aprobat finantarea Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, institutie subordonata Consiliului Judetean cu suma de 40.000 lei pentru editia a VIII-a a Porolissum Fest – Festivalul Roman Zalau – Porolissum, iar Consiliul Judetean Salaj a alocat aceeasi suma, 40.000 de lei, pentru a doua zi de festival.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut