decembrie 5, 2022

Populaţia a cerut maxim 300 de parlamentari; avem 600 şi nici o perspectivă să-i impuţinăm

În protestele de stradă care au dus la căderea guvernului Ponta, dar în care a fost contestată clasa politică în ansamblu, manifestanţii “şi-au adus aminte” şi de parlamentul supradimensionat şi au avut pe lista principalelor revendicări aplicarea referendumului din 2009, când populaţia a ales reducerea numărului de parlamentari la 300. După demisia lui Ponta, însă, nimeni nu a mai pomenit nimic despre această revendicare, prin care nu se cere altceva decât aplicarea legii, pentru că voinţa populaţiei, exprimată prin referendum, ar trebui transpusă în practică, conform prevederilor Constituţiei.

La alegerile prezidenţiale din anul 2009, fostul preşedinte al României Traian Băsescu a organizat referendumul prin care cerea populaţiei să spună dacă este de acord sau nu cu reducerea numărului de parlamentari de la aproape 500 la 300. Pentru a fi validat, era nevoie de prezenţa la urne a unui procent de 50 la sută plus unul din numărul de alegători. 50,16 la sută din electorat si-a exprimat votul, ceea ce a determinat validarea referendumului. Potrivit datelor de la Biroul Electoral Central, 77,78 la sută dintre alegători s-au exprimat în favoarea reducerii numărului de parlamentari. De peste şase ani însă, rezultatul referendumului nu a fost nici astăzi luat în considerare.
După referendum, de la 471, numărul de parlamentari români, nelimitat prin vreo lege, a continuat să crească prin efectele redistribuirii de locuri în Parlament de la alegeri. În iulie 2015, numărul de parlamentari din Româ- stop_coloana -nia era de 588. Parlamentarii nu dau nici un semn că ar dori să aplice voinţa poporului.
Opinii contradictorii ale parlamentarilor sălăjeni
În timp ce senatorul sălăjean PSD Gheorghe Pop susţine că actualul Parlament este o structură stufoasă, deputatul sălăjean al UDMR, Seres Denes, opinează că Parlamentul actual este o structură bună, asemănătoare celor din Europa, “Avem un Parlament prea stufos, aşa cum este în structura actuală. Ar trebui redus numărul deputaţilor şi al senatorilor”, a declarat ieri pentru Graiul Sălajului preşedintele PSD Zalău, senatorul Gheorghe Pop.
Seres denes este în schimb total împotriva aplicării referendumului. “Legea electorală stabileşte exact numărul de parlamentari, sunt 331 de deputaţi şi 120 de senatori la ora actuală. E stabilită această cifră. Deputaţi sunt 300 plus minorităţile, e comparat acest nivel al României cu al altor state. Ar trebuit schimbată Constituţia pentru a fi validat referendumul. Nu sunt de acord cu aceasta, pentru că sistemul nostru este bicameral, referendumul spune doar o cameră, astfel că din capul locului nu se poate modifica nimic”, a spus Seres Denes.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *