Pompierii s-au luptat cu un incendiu care a cuprins 20 de hectare de vegetaţie la Pericei

Pompierii s-au luptat  cu un incendiu care  a cuprins 20 de hectare  de vegetaţie la Pericei

Pompierii şimleuani au fost solicitaţi sămbătă la un incendiu de vegetaţie uscată, în Pericei, care s-a întins pe o suprafaţă foarte mare şi care ameninţa o pădure din vecinătate. In jurul orei 16.00, Secţia de Pompieri Şimleu Silvaniei a intervenit pentru a stinge un incendiu pe un teren viran din localitatea Pericei, flăcările mistuind aproximativ 20 de hectare de vegetaţie uscată. Potrivit informaţiilor primite de la ISU Sălaj, evenimentul a avut loc pe un teren (pârloagă) la ieşirea din Pericei spre localitatea Fici.
“Incendiul a fost declanşat de o persoană neidentificată. Datorită suprafeţei mari pe care s-a declanşat incediul, care a fost destul de mare, şi în condiţiile meteo de vânt a existat pericolul ca incendiul să se propage la pădurea din imediata apropiere. Am intervenit prompt cu un efectiv de 7 pompieri şi cu o autospecială cu apă şi spumă. Drumul a fost greu accesibil, iar pompierii au fost nevoiţi să se deplaseze pe jos aproximativ jumătate de kilometru. Intervenţia a durat aproximativ o oră. Nu au existat alte pericole; în zonă nu erau case. Nu au fost înregistrate nici victime, nici pagube materiale”, ne-a transmis Lucian Jacodi, purtătorul de cuvânt al ISU Sălaj.
“Aceste incendii odată scăpate de sub control, pot provoca adevărate tragedii. Au fost cazuri când un cetăţăţean care a încercat să stingă incendiul a leşinat şi a decedat intoxicat de fum. stop_coloana Asemena situaţii sunt foarte rare. In schimb, incendiile de vegetaţie scăpate de sub control pot produce pagube materiale serioase: distrugere de livezi, stupi de albine, cabane de vacanţă, culturi de viţă de vie, plantaţie de salcămi sau pomi ornamentali”, spune Lucian Jacodi.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum reaminteşte că arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obtinerea permisului de lucru cu focul, iar acesta se solicită de la primăria de domiciliu; emiterea lui se face, prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau de persoana desemnată în acest sens.
Avertizăm locuitorii judeţului care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor agricole că potrivit HGR. 537/2007, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *