Pompierii primesc o masina pentru interventii la inaltime

O noua autospeciala achizitionata cu fonduri europene va ajunge in parcul auto al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Porolissum” (ISU) Salaj. La finele luni martie, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Transilvania de Nord”, din care fac parte sase judete, a semnat al treilea acord de finantare cu Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, pentru proiectul „Îmbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii în situatii de urgenta din Transilvania de Nord – Etapa a III-a”. Cele sase judete, printre care si Salajul, vor primi cate o au-tospeciala de interventie si salvare de la înaltime, adica o autoscara, in limbaj comun. Cu aceasta masina, pompierii vor putea sa intervina la stingerea incendiilor sau la salvarea de vieti omenesti la imobile de pana la 10 etaje.
Valoarea totala a proiectului este de 11.600.000 de lei, din care finantarea ne-rambursabila este de 11.368.000 de lei. Diferenta de 232 de mii de lei va fi suportata de Consiliile Judetene din cele sase judete beneficiare.
Lt. Col. Radu Lucaci, expert tehinic in cadrul pro-iectului din partea ISU Salaj, a declarat ca autoscara va ajunge la Zalau anul acesta, daca nu vor interveni alte dificultati.stop_coloana
Parcul auto al ISU Salaj s-a innoit, in etapele ante-rioare ale proiectului de finantare, cu 13 autospeciale: trei ambulante pentru SMURD, doua autospeciale cu apa si spuma de capa-citate mare, cinci autospeciale de stingere a incendiilor cu apa si spuma de capacitate medie, o autospeciala de descarcerare grea. Nevoile de dotare sunt inca mari, si este nevoie de echipamente speciale diverse. „Daca luam organigrama existenta, ar mai fi nevoie de inca 20 de au-tospeciale in Salaj, de nivele tehnice si de performanta diverse. Avem nevoie de o autospeciala pirotehnica si de autospeciale mici, pentru interventii in orase, pentru a ne putea deplasa mai usor pe drumurile aglome-rate din mediul urban. Se cunoaste ca autospecialele pentru situatii de urgenta au o durata de viata mai mica decat alte masini, din cauza functionarii in ritm alert”, a mentionat lt. col. Lucaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *