Pompierii au puterea sa inchida localurile

Printr-o Hotarâre de Guvern aprobata marți și publicata ieri în Monitorul Oficial, inspectori de la Inspectoratul pentru Situații de Urgența (ISU) pot opri temporar funcționarea localurilor cu aria desfașurata mai mare de 200 de metri patrați, având destinația de comerț, cultura sau turism în situația depașirii cu mai mult de 10 la suta a numarului de utilizatori pentru care s-a eliberat autorizația.
Pâna ieri, inspectorii ISU nu erau împuterniciți sa închida suspende activitatea acfestor localuri. Inspectorii ISU pot de acum sa dispuna închiderea temporara a spațiilor menționate în urmatoarele cazuri: depașirea numarului de niveluri supraterane fața de valoarea de niveluri admisa; neasigurarea numarului minim de cai pentru evacuare, fața de valoarea de referința; reducerea prin elemente de construcție cu mai mult de 25 la suta din valoarea de referina a înalțimii sau lațimii cailor de evacuare; neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului în concordanța cu valoarea de referința; neechiparea cu instalații de desfumare ori instalații de iluminat de securitate pentru evacuare în concordanța cu valoarea de referința.
Actul normativ intrat ieri în vigoare stipuleaza ca “oprirea funcționarii sau utilizarii construcțiilor sau a amenajarilor se realizeaza pâna la obținerea autorizației de securitate de incendiu”. Prin excepție de la aceasta prevedere, “masura complementara de oprire a utilizarii ori funcționarii construcțiilor sau amenajarilor se dispune pentru o perioada de 60 de zile calendaristice de la data comunicarii procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor”.
Inspectorii de la ISU pot beneficia în cadrul controalelor de sprijinul Poliției Române sau al Jandarmeriei Române. Despre posibile amenzi și cuantumul lor nu se spune nimic în Hotarârea de Guvern. Deci, astfel de sancțiuni nu se aplica.

Legislația nu prevede aviz de la ISU
Pentru ca o untitate de alimentație publica, culturala sau turistica sa poata funcționa, ea are nevoie de o autorizație de la primaria pe raza careia funcționeaza, mai exact de la Serviciul  stop_coloana de Control și Autorizari Lucrari al instituției.
Potrivit purtatorului de cuvânt al Primariei municipiului Zalau, pentru eliberarea autorizației de funcționare a unei unitați nu se cere autorizație de la ISU, care sa ateste ca respectiva cladire corespunde din punct de vedere al securitații de incendiu. Legislația actuala nu prevede acest lucru.

Primaria a gasit deficiențe în 11 localuri
Șeful Serviciului de Control și Autorizari Lucrari din cadrul Primariei Zalau spunea ca patru echipe de inspectori au controlat miercuri 35 de unitați de alimentație publica (cluburi, baruri, restaurante).
Controalele au avut în vizor numai autorizația de funcționare și plângerile unor cetațeni. Inspectorii n-au putut verifica gradul de poluare fonica, pentru ca nu erau însoțiți de specialiști de la mediu. Nici gradul de siguranța de incendii, pentru ca ISU face controale pe cont propriu.
Din cele 35 de unitați controlate, 11 au avut deficiențe privind autorizația de funcționare. Amenzi nu s-au aplicat, ci numai avertismente.

Un aviz de la ISU ar simplifica lucrurile
Lucratori din cadrul serviciului primariei susțin, dupa ce au consultat Ordonanța de Guvern publicata în Monitorul Oficial, ca nu e corect ca inspectorii ISU sa opreasca, fie și temporar, funcționarea localurilor, atâta vreme cât nu ISU elibereaza autorizațiile de funcționare. Logic, spun ei, doar unitatea care elibereaza autorizația de funcționare are dreptul sa retraga aceasta autorizație. Legislația actuala are scaparile ei în acest sens. Daca autorizația de funcționare a unui local s-ar elibera condiționat de un aviz dat de ISU, lucrurile s-ar putea simplifica.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut