Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din țară au desfășurat, în weekend, o serie de acțiuni de control inopinate la operatori economici din municipiul București și județele Iași și Cluj. Acțiunile au fost coordonate de la nivel central, de către IGSU, fiind dispuse de secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Misiunile au vizat obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost acela al respectării numărului maxim de utilizatori și accesibilitatea căilor de evacuare.

Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor, în activitate a fost implicat personalul de specialitate din alte 15 județe limitrofe. Au fost controlate în total 40 de obiective.

În urma acțiunilor de control, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, prin depășirea numărului maxim de utilizatori, la patru dintre obiectivele verificate, trei din muncipiul Iași si unul din municipiul București, a fost aplicată amendă în valoare de 100.000 lei, ca sancțiune principală, și sancțiunea complementară de oprire a funcționării pentru o perioadă de 60 de zile.

Tot pentru depășirea numărului maxim de utilizatori, la un alt obiectiv din județul Cluj, care nu se încadrează în criteriile stabilite pentru oprirea funcționării, a fost aplicată amenda de 50.000 lei pentru nerespectarea condițiilor care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu și constatarea pierderii valabilității acestui act de autoritate.

Într-un alt caz, la unul dintre operatorii economici verificați în municipiul București, la care, de asemenea, s-a constatat depășirea numărului maxim de utilizatori, dar fără atingerea pragului pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu (până la 10% din numărul maxim stabilit, conform legii), a fost aplicată o amendă în cuantum de 30.000 lei.

Au fost constatate și alte neconformități pe linia securității la incendiu, sancționate cu 22 de avertismente și 24 de amenzi, în cuantum de 539.500 lei.

Aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare, vor avea un caracter permanent și vor viza inclusiv obiective existente în municipii, orașe și comune din țară, anunță ISU Sălaj.

De la începutul acestui an, inspectorii de prevenire au derulat, la nivel național, 2.851 de controale în cluburi, baruri, discoteci, unități de alimentație publică, în urma cărora au fost aplicate 11.045 amenzi, în valoare de 5,1 milioane lei.