Un pompier din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Porolissum Sălaj a ajuns în fața Parchetului Militar, acuzat că ar fi furat apă de la un hidrant pentru a-și uda livada de pomi fructiferi.

Primul care s-a sesizat din oficiu în acest caz cu privire la săvârșirea infracțiunii de furt calificat a fost organul de cercetare penală specială din cadrul ISU Sălaj, în septembrie 2022, scrie clujust.ro.

Potrivit situației de fapt descrisă în actul de sesizare, începând cu luna iunie 2021, plutonierul adjutant, ajutat de alte cadre ale subunității Gărzii nr.2 Nușfalău, a sustras în mod repetat, inclusiv pe timpul nopții, cantități mari de apă din rețeaua de hidranți de pe raza localității Nușfalău. Cantitatea de apă sustrasă ajunge la aproximativ 8.000 de litri de apă, precizează sursa citată.

Pompierul, comandant de echipaj și conducător de autospeciale, a recunoscut acuzația adusă și a explicat, în fața Parchetului Militar, că, înainte de a lua această cantitate de apă, a sunat la Compania de Apă Someș SA. Doamna cu care a stat de vorbă, a relatat pompierul, i-a explicat procedura de urmat pentru a lua apă de la hidrant, în sensul că era nevoie să facă o cerere, apoi să urmeze un întreg proces birocratic care se finaliza cu încheierea unui contract, context în care angajata i-a recomandat să ia câtă apă dorește, iar apoi să achite contravaloarea acesteia, fără a mai aștepta finalizarea întregului parcurs birocratic.

De asemenea, suspectul a menționat că hidrantul de la care a luat apă este folosit de mai mulți cetățeni din Nușfalău pentru irigatul grădinilor sau pentru animale.

Pompierul nu a putut dovedi în totalitate cele relatate dar a depus la dosarul de urmărire penală dovada achitării prejudiciului cauzat, adică o factură și o chitanță de la Compania de Apă Someș SA, în cuantum de 48,07 lei.

Potrivit clujust.ro, procurorul de caz a dispus renunțarea la urmărirea penală în ceea ce îl privește pe pompier, argumentând că fapta este de o gravitate redusă, prejudiciul cauzat a fost foarte mic, iar întreaga valoare a acestuia a fost recuperată, iar plutonierul adjutant de la ISU Sălaj și-a recunoscut fapta, a regretat săvârșirea acesteia și nu este cunoscut cu antecedente penale.

Judecătorul de cameră preliminară a apreciat, la rândul său, că măsura renunțării la urmărirea penală este una corectă.

foto cu caracter informativ