octombrie 1, 2022

Pomicultura in august

n luna august doua sunt prioritatile in livezi: sa pregatim pentru recoltare productia la speciile mar si prun, asigurand in optim factorii de productie care tin de noi; apa hrana si tratamentele fitosanitare; sa asiguram productia 2012, intrucat a inceput si continua formarea noului rod al pomilor. Noi trebuie sa pregatim pomii sa reziste la iarna lunga si geroasa pentru ca in primavara lui 2012 pomii sa infloreasca, sa lege si sa nu se mai produca fenomenul de falsa legare, asa cum s-a intamplat in unele zone la cires, cais, prun, in 2011.

Cais si cires
In aceasta perioada la specia cires trebuie sa incheiem programul aplicarii ingrasamintelor cu uree si microelemente, fara a neglija tratamentele cu fungicide si insecticide: Topsin 0,7 litri la hectat, Systhane F 0,1 litri la hectar,Decis, Fastac cate 0,2 litri la hectar. S-a incheiat recoltatul la cais si continuam si la aceasta specie tratamente din sapte in sapte zile. Ultimul dintre ele trebuie efectuat inainte de 20 august Tratament; 10 kilograme uree plus 1-3 kilograme la hectar ingrasamant foliar cu microelemente plus Topsin 0,7 litri la hectar.

Mar si prun
La aceste doua specii in luna august continua atacul de eydia sp, insecte minatoare, afide, paducgele de San Jose, dar si de boli cum sunt rapanul, ciuruirea, monilioza. La mar aplicam trei tratamente: Folicur 0,5 litri la hectar plus Captan 80 1,5 litri la hectar plus Proteus 0,2 litri la hectar plud Delta Ca Edita 1 kilogram la hectar plus uree 3 kilograme la hectar. La specia prun se aplica un singur tratament in parga cu Signum 0,5 kilograme la hectar plus Dungal 3 kilograme la hectar.
In luna august consumul de apa este foarte ridicat, trebuie sa asiguram minim 300 metri cubi la hectar iar la fertirigare 12 litri de apa pe pom in fieccare zi.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.