”Pomana porcului” de la Sărmășag, un eveniment cu gust și voie bună pentru zeci de sălăjeni

Prima ediţie a festivalului – concurs “Pomana porcului”, un eveniment prin care organizatorii vor să ducă mai departe pentru generaţiile viitoare tradiţiile legate de tăierea porcului, s-a desfășurat vineri, 24 februarie, la Sărmășag, și a reunit zeci de sălăjeni, români și maghiari.

Pită cu untură, ceapă și boia, slănină, jumări, cârnați, șorici, diferite sortimente de șuncă, mezeluri, rulade și tot felul de bunătăți din carne de porc, evident că ”asezonate” cu sortimente diferite și renumite de vinuri și pălincă, au făcut deliciul tuturor celor prezenți.

La concurs s-au înscris și participat 20 de echipe, din 18 comune din Sălaj, alături de o echipă din Ungaria şi una a Consiliului Tinerilor din Sărmăşag, iar printre participanții de seamă s-au regăsit prefectul Sălajului, Dari Toma, primari și viceprimari sălăjeni, deputatul UDMR Sereș Deneș și deputatul PSD Florian Neaga.

Invitat special al festivalului a fost Daragus Attila, doctor docent în gastronomie, profesor universitar la Universitatea Agronomică din Bucureşti şi primar al comunei Turia, din judeţul Covasna.

Fiecare echipă a ales să-și prezinte cât mai original produsele, evenimentul fiind și o ocazie perfectă pentru promovarea produselor specifice fiecărei comunități locale.

“M-am bucurat să văd astăzi, la Sărmăşag, cum tradiţia tăierii porcului a adus împreună foarte mulţi sălăjeni, care şi-au împărtăţit din secretele unor reţete clasice ale preparatelor din carne de porc, dar au şi socializat şi s-au simţit bine, aşa cum e normal într-o comunitate unită”, a precizat Dari Toma, prefectul judeţului Sălaj.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Comunei Sărmășag, condusă de primarul Dombi Attila, la fostul teren de fotbal de lângă sala de nunți din Sărmășag. Echipele au luat startul la ora 8.00, iar festivitatea de premiere a avut loc la ora 15.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *