Poluarea isca scandal intre vecini

0
12

Valea Mesesului, ca de altfel si celelalte doua vai care strabat municipiul, este poluata de la intrarea in oras, pana la intalnirea cu Valea Zalaului si mai departe. In lipsa sistemului de canalizare, apele pluviale si menajere din peste 50 de gospodarii sunt deversate in vale.Unele persoane sunt mai tolerante la mirosurile pestilentiale care se imprasie in jurul vaii, altele mai sensibile.

Roman Greti, domiciliata in Zalau, strada Corneliu Coposu nr.80 reclama ca vecinul de peste vale (familia Costel Borz) a instalat o conducta din curtea sa, de la fosa septica, pana in marginea vaii si o alta conducta pentru apele pluviale.Apele se scurg in Valea Meses. Faptul a determinat-o pe Roman Greti sa-si paraseasca locuinta si sa se mute cu chirie in alta parte a orasului.Aceasta este varianta reclamantei. Ajunsi la fata locului, am constatat ca cele doua conducte exista, dar era vizibil ca ele nu au fost folosite in ultima vreme. Costel Borz spune ca a vidanjat fosa septica, iar apele pluviale se scurg in curtea sa. Rugat sa ne arate o chitanta cu care a platit serviciul de vidanjare, ne-a spus ca despre astfel de chitante stie doar sotia care lipsea, si ca ele ne vor fi aduse la redactie, spre justificare, in zilele urmatoare.
Petenta a depus mai multe sesizari la Agentia pentru Protectia Mediului, la Sistemul de Gospodarire a Apelor, dar un raspuns concret nu a primit, doar ca a fost indrumata catre Garda Nationala de Mediu -Comisariatul Judeten Salaj. Intr-un prim raspuns de la Garda de Mediu din 18 04.2011 se spunea ca „la verificarea in teren a reclamatiei dumneavoastra, inregistrata la CNMCJ Salaj cu nr.708 din 18.04 2011 prin care ne informati ca in vecinatatea adresei unde locuiti persista un miros neplacut cauzat de deversarea directa in Valea Meses a apelor uzuale si fecaloid menajere, provenite de la fosa septica apartinand familiei Borz Costel, care locuieste pe aceeasi strada la nr.84, am constatat ca cele sesizate sunt reale. Pentru neconformitati constatate s-a aplicat sanctiunea contravetionala „AVERTISMENT” si s-au impus urmatoarele masuri:sistarea deversarii directe a apelor uzate fecaloid menajere, dezafecta-rea conductei de PVC si blindarea racordului de evacuare din fosa septica, termen 1.05 2011;vidanjarea periodica a fosei septice din curtea locuintei si prezentarea documentelor doveditoare la CNM Cj Salaj. Termen 9.05 2011”.
Din motive necunoscute noua, termenele nu au fost respectate. Asa ca prin adresa Garzii de Mediu nr.936/24.06.2011, Costel Borz este instiintat ca „Pentru necon-formitatile consatate, familiei Costel Borz i se va aplica sanactiune contraventionala „AMENDA” si s-a impus urmatoarele masuri” (cele amin-tite mai sus). Semneaza Prim comisar ing. Erzsebet Csutak Nagy. Nu am reusit sa aflam daca familia Borz Costel a platit sau nu amenda. Cert este ca omul s-a conformat. Asta am dedus dupa conductele care aratau a nu fi utilizate de multa vreme si dupa spusele lui.
Valea Meses tot groaznic miroase
Valea Meses miroase la fel de urat si fara apele reziduale deversate din gospodaria lui Borz. Asa ca doamna Roman Greti are motive sa sesizeze in continuare organele abilitate. Ca femeii i s-a pus pata pe familia Borz, e o chestiune ca intre vecinii. Intre vecinii care se inteleg precum cainele cu pisica.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.