septembrie 29, 2023

Politizarea pădurii ii intrigă pe silvicultori

0

Ministrul Borbely urmăreşte aservirea necondiţionată a intregului personal silvic al Regiei Naţionale a Pădurilor.
In urmă cu trei luni, mai exact in iunie 2010, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely a emis Ordinul 904, prin care, chipurile, se reorganizează ocoalele silvice din ţară. De fapt, prin acest ordin se urmăreşte aservirea necondiţionată de către minister a intregului personal silvic al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, implicit aservirea acestei regii. Să nu uităm că Ministerul Mediului şi Pădurilor a luat fiinţă desprinzandu-se tocmai din această regie. Imediat după publicarea Ordinului 904/2010 in Monitorul Oficial, Confede-raţia sindicală Consilva a deschis proces in instanţă pentru anularea respectivului act normativ, deoarece, in opinia sindicaliştilor, ordinul incalcă prevederile Con-stituţiei, Codului Muncii, Codului Silvic şi Legii privind Statutul personalului silvic. Procesul a fost amanat pană acum de două ori.
De fapt, prin aplicarea acestui ordin, spun sindicaliştii, silvicultorii ar putea fi transformaţi in servitori ai intereselor Guvernului. Prin punera in practică a ordinului, personalul silvic poate fi epurat de către minister pe diverse criterii, şi in special pe criterii politice, că tot e la modă. Există de asemenea riscul ca Ordinul 904 să se transforme intr-un mij-loc de corupţie, intimidare şi presiune asupra personalului silvic. Prin intrarea in vigoare a acestui act normativ, Romsilva nu se va mai putea opune fraudelor, fiind o formă de a legifera defrişările haotice care au dus in ultimii ani la dezastre ecologice si pierderi materiale, in urma alunecărilor de teren sau a inundaţiilor din ce in ce mai dese. Asta pentru că factorul decizional asupra pădurilor Romaniei va fi Borbely cu ministerul său.
Confederaţia Consilva va picheta in zilele de 24,28,29 septembrie şi 12,19,26 octombrie 2010 sediul Ministerului Mediului şi Padurilor. Ovidiu Berceanu, lider de sindicat al silvicilor sălăjeni, s-a arătat foarte nemulţumit, cu atat mai mult cu cat ministerul de resort trece cu vederea peste rezultatele economice bune in gospodărirea pădurilor. Nici sacrificiile nu sunt luate in seamă de mai marii ministerului. Berceanu afirmă că mai mulţi pădurari şi brigadieri silvici sălăjeni şi nu numai au fost agresati de infractorii surprinşi furand lemne din pădure. Numărul angajaţilor silvici s-a redus in ultimii 7-8 ani cu 40 la sută, ceea ce perturbează grav activitatea de pază şi administrare a pădurilor a mai spus Berceanu.
Cuţitul a ajuns la os
Lucrătorii silvici sălăjeni nu au protestat pană acum. Dar cuţitul a ajuns la os. Liderul de sindicat Ovidiu Berceanu afirmă că sunt programaţi să picheteze Ministerul Mediului şi Pădurilor lucrători silvici din intreaga ţară. In funcţie de programare, silvicii sălăjeni se vor deplasa la Bucureşti, cel mai probabil pentru pichetarea din 12 octombrie. Pe langă abrogarea Ordinului nr 904/2010 ei vor mai cere modificarea Legii pensiilor, apreciind că speranţa de viaţă a personalului din silvicultură este de 61 de ani. De asemenea, lucrătorii din domeniul silvic vor solicita asigurarea de fonduri pentru impădurirea a 80.000 de hectare/an de terenuri degradate, pentru evitarea catastrofelor aduse de inundaţii, precum şi stoparea retrocedărilor abuzive de păduri.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut