decembrie 7, 2022

Politistii salajeni se vor antrena cu luptatorii de la Servicul de Actiuni Speciale. Seful IPJ Salaj, Marius Mihaila "Suntem preocupati de intarirea capacitatilor de riposta"

 

rn

 Miercuri, 8 ianuarie 2020, la Inspectoratul Judetean de Politie Salaj, in cadrul unei conferinte de presa, comisarul-sef de politie si sef al IPJ Salaj -Mihaila Marius Florin, a prezentat programul de perfectionare a tehnicilor de autoaparare pentru politistii salajeni. Conform lui Mihaila programul se doreste o intarire a capacitatilor de reactie a politistilor in judetul Salaj. "Am gandit acest proiect, modul de pregatire, tocmai pentru ca din pacate la nivel national au avut loc mai multe situatii in care politistii au fost ultragiati si nu dorim ca acest lucru sa se intample si la nivelul judetului Salaj. Programul are in vedere sporirea abilitatilor si capacitatilor politistilor atat de riposta, cat mai ales de avea o atitudine proactiva in anumite situattii critice" a declarat comisarul-sef. La acest program vor participa toti politisti din structura de ordine publica si politia rutiera, iar din cadrul Politiei de Investigatii Criminale vor participa politistii care sunt in compartimentul urmaririi. Comisarul crede ca la program vor participa in jur de 200 si ceva de persoane si a explicat ca este gandit pe module, pentru ca spune el este "vorba de o modalitate, clara si concreta de a invata si atunci nu putem sa ne jucam cu activitati pe care sa le facem o zi sau doua".

rn

Comisar sef Mihaila Marius "Cei care se indeletnicesc cu incalcarea legii sa fie constienti ca suntem preocupati de intarirea capacitatilor de riposta"

rn

Programul se va axa pe tehnici de dezechilibrare, fixare, respectiv incatusare si mobilizare, inclusiv transport fortat, pentru ca politistul, a explicat Mihaila, "trebuie sa aiba cunostiinta si abilitatile necesare de a imobiliza o persoana si nu de a o rani, de a-i provoca rau, scopul nostru este acela de a aplica legea si nu de a fi justitiari". Comisarul sef a declarat ca programul este un demers intiat de catre el, nu dupa concluzile trase dupa ce a venit la IPJ Salaj, ci dupa ce a urmarit ce se petrece la nivel national: "eu am venit de la Academia de Politie, sunt profesor in cadrul Academiei de Politie si lector universitar doctor (…) acolo predau disciplina "Ordine Publica" si am avut mai multe momente in care am avut o activitate in care am solicitat unor studenti sa faca o monitorizare a presei prin care sa-mi mentioneze toate situatiile in care apar ultraje la politisti. Intr-adevar in Salaj nu au fost ultraje, dar au fost executate focuri de arma impotriva politistilor, ceea ce este si mai grav. Scopul declarat al acestui proiect este ca cetatenii sa constientizeze, sa realizeze ca suntem interesati de siguranta lor. In partea opusa vrem ca si cei care se indeletnicesc cu incalcarea legii sa fie constienti ca suntem preocupati de intarirea capacitatilor de riposta"

rn

Politistii salajeni se vor atrena cu luptatori de la Servicul de Actiuni Speciale.

rn

Pregatirea efectiva o vor face luptatorii de la Serviciul de Actiuni Speciale. Conform comisarului sef acestia "Sunt foarte incantati de faptul ca vor putea sa-si prezinte cunostiintele si celoralalti colegii". Cursul va dura o saptamana si va avea o structura modulara, la care vor participa grupe alcatuite din 12 politisti. Acest modul va fi urmat de toti politistii din structurile mentionate, de doua ori pe an. Programarea politistilor care vor participa la modulele de pregatire va fi asigurata de catre Serviciul Resurse Umane, iar activitatea se înscrie în programul de pregatire continua a politistilor.

rn

Hayto-uchi, maya geri, yoko geri, mawashi geri pentru imoblizarea infractorilor

rn

Printre tehnicile care urmeaza a fi insusite, perfectionate si aprofundate pentru imobilizarea infractorilor pe langa tehnicile de arte martiale enumerate, mai sunt scoala caderii; lovituri de brate, lovituri de picioare; dezechilibrari; proiectari; chei pe brate si la nivelul gâtului; eliberari din chei pe brate sau la nivelul gâtului; tehnici de imobilizare; tehnici de transport fortat; folosirea tehnicii din dotare (tomfa, spray iritant lacrimogen, catuse etc.); tehnici de contracarare a atacurilor cu arme albe si dezarmare de pistol.

rn

Durata antrenamentelor zilnice va fi de 6 ore, cu pauza de 15 minute la fiecare 45 de minute de pregatire.

rn

Mihaila a vorbit si de o verificare finala, la care va fi prezent chiar el sau unul dintre adjuncti, respingand ideea ca cineva dintre politisti sa nu treaca.

rn

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *