La început de an școlar, polițiștii sălăjeni dau asigurări că vor continua colaborarea cu instituțiile de învățământ pe întreg parcursul anului și că fiecare unitate este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre, asigurându-se, totodată, supravegherea traseelor de deplasare a elevilor.

Echipajele de poliţie vor fi prezente zilnic în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri, transmite IPJ Sălaj.

Poliţiştii rutieri se vor afla în apropierea şcolilor amplasate pe arterele intens circulate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, la orele de vârf.

De asemenea, vor fi efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport, care reprezintă o atracție pentru copii. O atenţie deosebită se va acorda unităţilor de învăţământ din mediul rural, menționează polițiștii sălăjeni.

Pentru siguranţa elevilor, toţi conducătorii de autovehicule destinate transportului şcolar au fost verificați și instruiți cu privire la respectarea legislației rutiere.

A fost verificată respectarea prevederilor legale privind paza și sistemele de pază a instituțiilor de învățământ sălăjene. Totodată, a fost verificată amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare în zona stațiilor mijloacelor de transport public de persoane și a trecerilor de pietoni aflate în apropierea unităților de învățământ.

Pe parcursul anului școlar 2023 – 2024, polițiștii de prevenire și de siguranță școlară spun că vor continua activitățile de prevenire a criminalității, nevoile de siguranță ale copiilor fiind abordate integrat, în activitățile preventive urmând a fi implicate cadrele didactice, părinții sau tutorii copiilor, totul pentru a genera un grad sporit de siguranță a minorilor acasă, la școală în spațiile publice și în mediul online. Se vor organiza acțiuni care vizează prevenirea absenteismului și abandonului școlar, reducerea violenței fizice și psihologice, prevenirea consumului de substanțe interzise și a faptelor de port sau folosire de obiecte periculoase.

La nivelul județului Sălaj, polițiștii vor continua aceste activități pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying), cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu, adaptând structura folosită la propriile proiecte, programe sau campanii.

„Pe parcursul întregului an școlar, poliția sălăjeană, prin Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, prin Biroul Siguranță Școlară, prin poliția de proximitate, dar și prin structurile operative, va continua colaborarea cu reprezentanții celorlalte instituții și structuri cu atribuții în domeniul asigurării unui climat de siguranță în unitățile de învățământ, respectiv cu Inspectoratul Județean de Jandarmi, Agenția Națională Antidrog, pentru o intervenție promptă și eficientă în cazul unor incidente negative în cadrul unităților de învățământ și zona adiacentă acestora, cât și pentru desfășurarea unor activități de prevenire a victimizării elevilor”, ne asigură IPJ.

Polițiștii sălăjeni au câteva sfaturi și pentru părinți:

•Stabiliți copilului un program, astfel încât să știți tot timpul unde este și ce face;

•Spuneți-i la cine să apeleze când se ivește o problemă și stabiliți o persoană care să-l supravegheze atunci când nu sunteți lângă el;

•Discutați permanent cu copilul și asigurați-l de toată disponibilitatea de a-l ajuta și îndruma;

•Aflați cine sunt prietenii copilului dumneavoastră, atât în online, cât și offline.