Polițiștii primesc în iunie 10 la sută din drepturile salariale restante

Imediat după primirea drepturilor salariale în data de 14 iunie, polițiștii din cadrul structurilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne vor încasa a doua tranșă din drepturile recalculate pentru perioada 30 ianuarie 2021-30 ianuarie 2022, în cuantum de 10%, anunță Sindicatul Europol. Astfel, un polițist va avea de primit, pe lângă leafa aferentă lunii iunie, o sumă cuprinsă între aproximativ 500 lei și 3000 lei, reprezentând a doua tranșă a aplicării prevederilor OUG nr. 75/2020.

Potrivit sindicaliștilor, punerea în plată a drepturilor bănești recalculate, rezultate pentru ultimii 3 ani, se va face eșalonat, timp de 5 ani. Anul trecut s-a plătit 5%, în acest an se plătește 10% până cel târziu în data de 30 iunie, în 2022 se va plăti 25% până în 31 decembrie, în 2023 polițiștii vor primi încă 25% până la finele anului, iar în 2024 se va plăti 35% din sumă.

Drepturile salariale restante recalculate ale polițiștilor sunt compuse din sportul de fidelitate, sporul pentru studii superioare și sporul pentru pericol deosebit.

Sporul de fidelitate se acordă pentru activitatea desfăşurată în instituţiile din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională în calitate de militar, poliţist, funcţionar public şi personal contractual, în cuantum  de până la 20% (5% pentru 5 ani vechime, 10% pentru 10 ani vechime, 15% pentru 15 ani vechime si 20% pentru peste 20 ani vechime).

Sporul pentru studii superioare se acordă agenţilor de poliţie absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior, cu diplomă de licenţă, în cuantum  de 25% din salariul de funcţie dacă îşi desfăşoară activitatea în domenii corespunzătoare studiilor absolvite.

Sporul pentru pericol deosebit se acordă poliţiştilor care execută, conduc, coordonează sau contribuie la realizarea misiunilor operative de protecţie a demnitarilor, a acţiunilor de gardare, protecţie şi control antiterorist, supraveghere operativă, a procedurilor speciale şi activităţilor de pază, supraveghere, escortare, reeducare, integrare şi asistenţă medicală pentru persoanele arestate preventiv sau condamnate cu pedepse privative de libertate ori care au solicitat sau au dobândit o formă de protecţie în România, culegere, prelucrare, verificare şi valorificare a informaţiilor, investigări, acţiuni şi intervenţie cu un grad ridicat de risc ori în condiţii de pericol deosebit, în cuantum de până la 30% din salariul de funcție.

Potrivit sindicaliștilor, aceste sume sunt incluse în salariul de funcție. Sporul de fidelitate și sporul de studii superioare s-au acordat până în 31 decembrie 2009, când au fost scoase din legislație. Acestea au fost plafonate la cuantumul aflat în plată la acea dată  și au beneficiat ulterior de ele doar cei care le aveau deja incluse în salariu.

About Author

3 Replies to “Polițiștii primesc în iunie 10 la sută din drepturile salariale restante”

  1. Numai bani văd și ăștia!! Competențe….. zero! Seară de seară zona autogării geme de bețivi, boschetari și drogați și nu-i întreabă de sănătate nici dracu’!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *