septembrie 28, 2023

Polițiștii locali, noi atribuții în materie de circulație rutieră

1

Poliția locală primește atribuții suplimentare în materie de circulație rutieră, după ce Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege care permite poliţiei locale să solicite proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul.

În cazul în care șoferul nu se conformează și nu oferă informaţiile solicitate, polițiștii locali vor putea constata contravenţiile şi vor putea aplica sancţiuni. Până acum, polițiștii locali erau nevoiți să apeleze la polițiștii de la Rutieră în astfel de situații, procedura îngreunându-le misiunile.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, se arată în noua lege adoptată.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni nerespectarea de către proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul a obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţie locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră”, se mai arată în proiect.

Potrivit expunerii de motive, aplicarea acestei modificări la legislaţia în domeniu va conduce la reducerea numărului de încălcări ale normelor legale privind oprirea, staţionarea sau parcarea autovehiculelor.

1 thought on “Polițiștii locali, noi atribuții în materie de circulație rutieră

  1. Inainte de a se da legi mai bine ar fi sa ii trimita la scoala ,dupa care sa ii puna la probele sportive . Acesti politisti locali aplica legea dupa bunul lor plac si amendeaza pe cine vor. Aplica o OUG pe care nu o cunosc si pe care nu ar avea dreptul sa o aplice atata timp cat sunt numiti prin HCL. Daca vreti va pot documenta cea ce spun.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut