Polițiștii din România vor fi dotați, în cel mult două luni, cu bastoane telescopice noi. IGPR va achiziționa 15.000 de astel de dispozitive. Sindicalișii din sistem spun că bastoanele fac parte din gama profesională a accesoriilor ce nu ar trebui să lipsească din dotarea polițiștilor.

Un baston telescopic, cu tot cu toc, costă 215 lei, plus TVA.

„Ca scurt istoric, în data de 30.08.2022, I.G.P.R. semnează acordul cadru pentru furnizarea a 15.000 de complete formate din: un baston telescopic compus din 3 segmente, mâner acoperit cu material aderent cu șanțuri transversale (rezistența la încovoiere min. 5000 N), buton de acționare a segmentelor dispuse pe mâner (cu o dimensiune totală în poziția extins de aprox. 510mm., în poziția restrâns de aproximativ 225mm., diametrul mânerului max. 28mm., greutatea bastonului maxim 300-400gr., culoare neagră) și un portbaston (toc/holster/suport) din material plastic ce se rotește la 360 grade, fixabil pe centură, care să permită scoaterea mijlocului din dotare direct în poziția extins. Contractul a fost semnat cu firma Rotman Industries SRL, un jucător cunoscut pe piața internă, importator direct al unor firme de marcă din domeniul law & military, pentru suma de 3.225.000 lei”, explică sindicaliștii de la Europol.

Aceștia speră ca o parte din bastoanele telescopice să ajungă și la polițiștii de la Rutieră.

„Cu această ocazie, sperăm ca de data aceasta noua tehnică să fie distribuită proporțional si efectivelor de poliție rutieră, nu de alta, dar ne aducem aminte de declarațiile belicoase ale domnului ministru Bode, care a transmis unei țări întregi că poliția rutieră nu are nevoie de dotare specială – autospecială tip cușcă, bastoane, veste antiglonț si antiînjunghiere, pentru ca poliția rutieră <decât> dirijează si nu prinde infractori”, transmit sindicaliștii.

Polițiștii se plâng că actualele bastoane din dotare sunt de proastă calitate, „niște bastoane chinezești furnizate în anul 2021 de o firmă al cărui site ne trimite direct la chinezi și a căror eficacitate încă se mai vede în mâinile colegilor, care au blocat/rupt/îndoit acele bastoane de la prima folosire”.