Un politist va efectua 24 de ore suplimentare la activitatea de paza a sectiilor de votare pentru alegerile prezidentiale din noiembrie. Sindicatul politistilor cere plata acestora, precizand ca aceasta activitate nu este atributul Politiei Romane
„Efectivele MAI vor efectua misiunile de paza a sectiilor de votare doar daca vor fi platite suplimentar si corespunzator acelor misiuni, intrucat activitatea respectiva este excedentara atributiilor Politiei Romane, asa cum sunt ele prevazute de Legea nr.218/2002”, se arata intr-o scrisoare adresata presedintelui Traian Basescu de catre Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), data publicitatii. Sindicatul politistilor cere bani pentru asigurarea pazei sectiilor de votare la alegerile prezidentiale din 22 noiembrie, amintind ca in practica Uniunii Europene politistii nu sunt folositi in acest scop. Paza sectiilor de votare nu este atributul Politiei Romane, activitatea fiind, astfel, in afara obligatiilor legale. Activitatea se va desfasura in zilele de sambata si duminica, cu efective sporite care sunt aduse din timpul lor liber. De asemenea, SNPPC solicita ca, in situatia delegarii pentru asigurarea pazei sectiilor de votare, sumele necesare pentru transport, diurna si cazare, sa fie acordate in avans, urmand ca fiecare politist sa faca dovada cheltuirii acelor sume.
Subcomisarul Daniel Lazar din cadrul IPJ Salaj, presedintele Biroului teritorial al SNPPC, spune ca in zilele scrutinului un politist va efectua circa 24 de ore suplimentare pentru paza sectiilor de votare. „Conducerea MAI ne-a asigurat ca le vor plati, deci paza va fi asigurata. Dupa efectuarea acelor ore suplimentare se vor intocmi tabele cu cei care au muncit suplimentar in baza carora se vor face platile.
Angajatii MAI asteapta si platile restante
Sumele restante pentru primele de vacanta, plata chiriilor, decontarea cheltuielilor pentru cei care fac naveta, pentru orele suplimentare, se vor plati dupa data de 1 ianuarie 2010″, sustine Daniel Lazar. In ceea ce priveste chiria politistilor care muncesc in alta localitate decat cea de domiciliu, subcomisarul Lazar a mai adaugat ca a fost constituita o comisie la nivelul inspectoratului in cadrul careia s-au analizat cererile de chirie. Potrivit unui ordin, politistilor nu li se vor mai da bani de chirie, inspectoratul urmand sa se ocupe de inchirierea unor locuinte pentru lucratori. La nivelul judetului, circa 80 la suta dintre angajatii IPJ sunt membri ai SNPPC (peste 400 de persoane).