Soluții ieftine și rapide: Polițiști din rural, mutați în containere modulare

Poliţiştii din comunele Benesat și Boghiș îşi vor desfăşura activitatea în sedii noi, total diferite față de celelalte sedii de poliție din județ. Având terenul necesar, cea mai simplă, rapidă și ieftină variantă a fost asamblarea unor containere modulare, furnizate printr-un program investițional al Ministerulului Afacerilor Interne.

Noile sedii dispun de toate dotările necesare, inclusiv aer condiționat, băi moderne și aparatura necesară desfășurării în cele mai bune condiții a activităților polițienești.

Cele două sedii sunt primele de acest tip din județ, iar motivele care au stat la baza amplasării în cele două comune au fost acelea că la Benesat nu exista un sediu, iar la Boghiș, lucrările de modernizare ale sediului aflat în stare avansată de degradare ar fi costat mult mai mult decât containerul modular.

“Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj a optat pentru noile sedii ale Posturilor de Poliţie Benesat și Boghiș pentru că timpul sunt dotate cu aparatură modernă şi corespunde tuturor cerinţelor pentru desfăşurarea, în bune condiţii, a activităţilor poliţieneşti. Amplasarea unui cotainer modular este mult mai rapidă decât construcția sau modernizarea unui sediu nou, respectiv a unuia degradat. Nu mai sunt necesare multitudinea de proiecte tehnice, de autorizații, care și acestea costă. Containerele modulare le-am primit printr-un proiect al MAI și mai sunt în țară astfel de sedii. În acest moment încă suntem în curs de racordare la utilități, dar vor fi date foarte curând în folosință”, a precizat inspectorul șef al IPJ Sălaj, comisar șef Marius Stupar.

În 2023, lucrări de modernizare la 5 posturi de poliție

Realitatea este că, de la reforma unui fost ministru de Interne – Traian Igaș – de desființare a posturilor de poliție din rural și comasarea lor în secții rurale la care să fie arondate mai multe comune, dar și lipsa investițiilor în construcțiile în care își desfășurau activitatea polițiștii, sunt factori care au dus la degradarea vizibilă a spațiilor. Puține sunt posturile de poliție în care s-au mai realizat mici lucrări de reparații ori modernizare. Fie că plouă în ele, fie că au același aer în interior dat de mobilier și parchet de acum 30 de ani, multe cu toalete în curte, majoritatea posturilor de poliție au nevoie de modernizare, atât din respect față de cetățeanul de rând care are nevoie de serviciile polițienești, cât și pentru polițiști.

Șeful IPJ Sălaj a precizat că se încearcă anual, în limitele bugetului alocat pentru investiții, să se modernizeze aceste sedii. În fiecare an se face o evaluare și se întocmesc prioritățile pentru care se alocă finanțare. Așa se face că, în anul 2022, s-au realizat lucrări de schimbare a acoperișului la posturile de poliție din Dragu, Bănișor, Valcău. La Chieșd, unde polițiștii nu aveau încălzire în sediu, s-a instalat o centrală și s-a realizat sistemul de încălzire. La posturile de poliție din Meseșenii de Jos și Horoatu Crasnei s-au modernizat băile, iar la sediul Poliției Municipiului Zalău s-a refăcut hidroizolația.

”În privința lucrărilor, ne raportăm la buget. Cunosc starea sediilor, din acest motiv ne străduim să derulăm cât mai multe lucrări. Anul trecut am reușit îmbunătățiri la câteva sedii din mediul rural, la care se adaugă sediile Poliției Orașului Jibou și al Poliției Orașului Șimleu. Dacă la Jibou am reușit relocarea sediului, pentru că starea avansată de degradare a clădirilor a dus la imposibilitatea derulării activității, la Șimleu sunt și mai ample lucrările, suntem în faza DALI a proiectului. În ambele orașe, sediile au nevoie de lucrări de amploare, sunt construcții și în zone protejate, și monument istoric (la Șimleu). Nu este foarte simplu de modernizat aceste clădiri și sperăm să obținem finanțare de la bugetul de stat fiind evaluate și din punct de vedere al riscului seismic. Avem cuprinse în buget pe anul 2023 lucrări de investiții la posturile de poliție din Plopiș, Surduc, Agrij, Cizer și Camăr”, a adăugat Marius Stupar.

Tot din bugetul instituției, în acest an sunt prevăzute lucrări și la clădirile anexe ale sediului IPJ Sălaj – garaje, depozite etc. -, astfel încât, odată cu modernizarea prin fonduri europene a clădirilor principale, să fie modernizată complet proprietatea MAI din centrul Zalăului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *