decembrie 2, 2022

Politist salajean condamnat la inchisoare cu suspendare pentru evaziune fiscala de aproape 200.000 de lei

Curtea de Apel Cluj s-a pronuntat in dosarul de evaziune fiscala care il are ca inculpat pe fostul subcomisar de politie, angajat al IPJ Salaj, Daniel Pernes. Curtea a respins ca nefondat apelul declarat de inculpat împotriva sentintei penale pronuntate anul trecut de Tribunalul Salaj, la 13 iulie 2016, prin care politistul Daniel Pernes este condamnat la un an si patru luni de inchisoare cu suspendare.
Subcomisarul de politie Daniel Pernes a fost condamnat pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala cu un prejudiciu de aproape 200.000 de lei. El se face vinovat ca a creat societati comerciale pe numele rudelor, dar pe care le administra in fapt chiar el. Obiectul activitati societatilor comerciale era vanzarea si cumpararea de miei in mod ilegal, de la cetateni de origine araba, conform rechizitoriului procurorilor intocmit in urma cu doi ani.

Politistul fura constant banii statului

Din sentinta magistratilor Tribunalului Salaj reiese ca Daniel Pernes a omis evidentierea in contabilitatea firmei SC Anamel SRL a unor venituri din subventii încasate, insa înlatura aceste acte materiale, retinute ca fiind savârsite în anul 2008, deoarece inculpatul a achitat în cursul procesului penal suma de 132.900 lei, reprezentând prejudiciul cauzat, care a fost astfel recuperat.
Pernes Daniel a fost condamnat in prima faza pentru o infractiune la pedeapsa de opt luni de inchisoare. A primit pedeapsa pentru comiterea infractiunii continuate de evaziune fiscala, constând în evidentierea în contabilitatea SC Anamel SRL a unor operatiuni fictive privind restituirea, fara documente justificative, a unor sume pentru care nu au existat înregistrari ori documente justificative vizând încasarea acestora, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 23.803 lei, reprezentând impozit pe profit stabilit suplimentar, conform minutei deciziei Tribunalului Salaj.
Inculpatul a mai primit o pedeapsa de un an si patru luni de inchisoare pentru comiterea infractiunii in forma continuata de evaziune fiscala, constând în evidentierea în contabilitatea SC Anamel SRL a unor operatiuni fictive privind cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale, cauzând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 52.579 lei (din care 21.032 lei reprezentând impozit pe profit suplimentar si 31.547 lei reprezentând TVA).
Magistratii Tribunalului Salaj au decis sa aplice inculpatului pedeapsa cea mai grea, de un an si patru luni închisoare. stop_coloana Magistratii au dispus suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei si au aplicat inculpatului un termen de încercare de patru ani si patru luni.
Subcomisarul de politie Daniel Pernes s-a pensionat in iunie, cu o luna inainte ca magistratii sa pronunte sentinta.

Are de platit despagubiri de 74.382 de lei

Magistratii Tribunalului Salaj au mai constatat, cand l-au condamnat pe Pernes Daniel, ca din totalul de 76.382 lei (23.803 lei + 52.579 lei) retinut ca prejudiciu în privinta infractiunilor pentru care inculpatul a fost condamnat, s-a recuperat suma de 1.719 lei (28 lei + 1.691 lei), ramânând nerecuperata suma de 74.663 lei.
Tribunalul a admis în parte actiunea formulata de Ministerul Economiei si Finantelor – Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Cluj-Napoca – Administratia Judeteana a Finantelor Publice Salaj si il obliga pe inculpatul (administrator de fapt), în solidar cu SC Anamel SRL (aflata în procedura insolventei), reprezentata de CII Ardelean Dorin Dumitru, la plata sumei de 74.663 lei cu titlu de despagubiri catre partea civila, precum si la dobânzile, majorarile si penalitatile de întârziere aferente, calculate de la data scadentei si pâna la data intrarii în insolventa a SC Anamel SRL.

Va trebui sa achite si dobanzi si penalitati

Tribunalul il mai obliga pe inculpatul Pernes Daniel (administrator de fapt), în solidar cu SC Anamel SRL (aflata în procedura insolventei), reprezentata de CII Ardelean Dorin Dumitru, la plata sumei reprezentând dobânzi, majorari si penalitati de întârziere aferente sumei de 131.181 lei (prejudiciu retinut în privinta infractiunilor pentru care s-a dispus încetarea urmaririi penale), calculate de la data scadentei si pâna la data intrarii în insolventa a SC Anamel SRL.
În vederea recuperarii pagubei, Tribunalul Salaj instituie masurile sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatului si a popririi (în limitele prevazute de lege) sumelor de bani datorate cu orice titlu inculpatului de catre o a treia persoana.
Magistratii l-au mai obligat pe inculpat si pe SC Anamel SRL, reprezentata de CII Ardelean Dorin Dumitru, la plata a 2.000 lei cheltuieli judiciare catre stat.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *