Polițist din Jibou, consumator de droguri. Încă poartă uniforma

Polițist din Jibou, consumator de droguri. Încă poartă uniforma

Priza drogurile cu bancnota de 1 leu

Procurorii DIICOT au dat peste un polițist de 29 de ani din orașul Jibou între clienții unui dealer de etnobotanice pe care îl urmăreau. Au cerut în instanță condamnarea polițistului pentru omisiunea sesizării organelor judiciare. Curtea de Apel Cluj l-a achitat definitiv pe 20 septembrie. Scăpat de orice răspundere penală, el lucrează în continuare în poliţie. Cazul său este prezentat, detaliat, într-un material realizat de jurnaliștii de la libertatea.ro

În vara anului 2021, un afacerist din Jibou, Vasile Mureșan, îi aproviziona cu „legale” pe toţi cunoscuţii din oraş și din împrejurimi. El cumpăra „zăpada”, cristale de droguri sintetice (3-MMC şi 3-CMC), cu 50 de lei gramul şi o vindea mai departe cu 100 de lei. Ca să facă rost de noi clienţi, la petreceri oferea gratis drogurile. „Puse pe farfurie, erau consumate la comun, prin prizare pe nas”, spune un martor, audiat de DIICOT. 3-MMC și 3-CMC sunt droguri sintetice (etnobotanice), vândute ca înlocuitoare mai ieftine ale amfetaminei, cocainei și MDMA. Conform datelor oficiale, în UE au fost raportate cel puţin 37 de decese şi 15 cazuri de intoxicaţie neletală la persoane cu expunere confirmată la 3-MMC sau la 3-CMC. Drogul 3-MMC e cunoscut generic cu numele de „zăpadă” sau „Albă-ca-Zăpada”.


„Stai liniştit, poliţistul e şi el consumator”

Aproape un an le-a luat celor de la combaterea criminalităţii organizate ca să-l prindă pe Mureşan. Au infiltrat un investigator sub acoperire, dar și un colaborator autorizat care mergea şi cumpăra „zăpadă” de la dealer. Drogurile erau apoi sigilate în plicuri cu parafa MAI şi deveneau probe. În timp ce munceau, pentru a strânge dovezi, anchetatorii nu bănuiau că printre clienţii fideli ai lui Mureşan e chiar un poliţist. 
Mihai B.* avea 27 de ani. Lucra la Poliția orașului Jibou de cinci ani, fiind angajat din sursă externă, şi era poliţist de proximitate, cu aviz de poliție judiciară. Mureşan le-a declarat anchetatorilor că într-o zi, prin septembrie 2021, a mers acasă la un amic şi l-a văzut pe poliţist în bucătărie. „Ştiam cine e şi m-am speriat”, mărturiseşte dealerul. „N-am mai vrut să intru, dar cel care mă chemase acolo a venit la mine şi mi-a zis: «Stai liniştit, poliţistul e prietenul meu. E şi el consumator, poţi să ai încredere în el!»”

Apoi, Mihai B. l-a rugat să-i dea droguri de 50 de lei, „spunând că doar atâția bani are. I-am dat câteva linii pe gratis, fără a-i lua banii”, spune Mureşan. Proba video: poliţistul şi «liniuța» În telefonul dealerului, anchetatorii au descoperit o înregistrare video realizată de el pe 31 octombrie 2021. În filmare apar el, poliţistul şi prietenul acestuia care „consumau băuturi alcoolice și se drogau”, se precizează în rechizitoriu. 


„Pe masă se observă o «liniuță» de praf alb și un card lângă ea, «liniuță» din care martorul (prietenul poliţistului – n.r.), inspiră cu o bancnotă înfășurată chiar în fața inculpatului Mihai B. După ce martorul a inspirat «liniuța», inculpatul Mihai B., îmbrăcat într-o bluză de trening de culoare galbenă, ia cardul respectiv și, cu ajutorul acestuia, trage liniuța de praf alb înspre el, având în mână o bancnotă de un leu înfășurată în scopul inspirării, fără a se observa pe filmare dacă a inspirat sau nu”, notează procurorii.  Ei precizează însă, în rechizitoriu, că din declarația lui Vasile Mureşan, dar şi a poliţistului audiat la DIICOT rezultă că „în împrejurarea în care s-a făcut filmarea, a consumat substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și inculpatul Mihai B.”.

Petrecerile de la cabană, cu droguri la farfurie DIICOT a stabilit că, în perioada septembrie 2021 – februarie 2022, poliţistul a primit de la Mureşan de cinci ori droguri gratis, iar în şase rânduri, Mureşan i-a vândut 12 plicuri, la preţul de 100 de lei/bucata. Iată câteva exemple, din rechizitoriu:
● Poliţistul a petrecut Revelionul 2021/2022 la o cabană, cu mai mulţi prieteni. Pe unul dintre aceștia, care a devenit ulterior martor în dosarul DIICOT, l-a trimis să ia cinci plicuri cu droguri de la Mureşan, pe datorie. „Le-am adus la cabană, unde au fost consumate la comun”, spune martorul. El adaugă că, după petrecere, Mihai B. i-a dat banii lui Mureşan. 
● Pe 22 februarie 2022, poliţistul şi un alt prieten de-al său au organizat o petrecere la o cabană din Inău (Sălaj). Bărbatul a declarat la DIICOT că, pentru petrecere, au cumpărat droguri de la Mureşan, iar Mihai B. a luat un plic, de 100 de lei, „pe care l-a pus la comun pe o farfurie, spre consum, cu substanțele cumpărate de mine”.

● Un alt martor audiat în dosar a declarat că i-a dat de două ori bani poliţistului, pentru a-i cumpăra „droguri sub formă de cristale” de la Mureşan. DIICOT: „Nu a întocmit procesul-verbal pentru flagrant” Vasile Mureşan a fost arestat în aprilie 2022, după ce a fost prins în timp ce consuma droguri, într-un Audi parcat la marginea şoselei. Poliţiştii au găsit în maşina lui canabis, drogul 3-CMC, dar şi „o bancnotă de 1 leu, rulată sub forma unui tub, pe care se observă urme de materie ce conține 3- MMC”. 

La audieri, Mureşan a dat declaraţii şi despre cei de la care se aproviziona, şi astfel au fost reţinuţi alţi doi dealeri: Adrian Negruţ şi Alexandru Pop. Toţi trei au fost acuzaţi de DIICOT de comiterea infracţiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive, iar pe 8 iulie 2022 au fost trimişi în judecată.  Consumul de etnobotanice nu e pedepsit de lege. Poliţistul Mihai B. a fost inculpat, în acelaşi dosar, pentru omisiunea sesizării organelor judiciare în formă continuată (12 fapte). DIICOT l-a acuzat pe poliţist că „nu a întocmit procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, nu a ridicat substanţele psihoactive vândute sau oferite de inculpatul Mureşan Vasile şi nu a sesizat organele judiciare”.

Potrivit Codului Penal, infracţiunea comisă de un funcționar public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

Şi-a recunoscut vinovăţia, dar a fost achitat

În noiembrie 2022, la primul termen al procesului de la Tribunalul Sălaj, judecătorul a decis că poliţistul trebuie să fie judecat separat şi a dispus disjungerea dosarului său. La proces, Mihai B. şi-a recunoscut vinovăţia, însă Tribunalul Sălaj l-a achitat, pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală”. În motivarea deciziei, instanţa explică că fapta comisă de delearul care-l aproviziona cu droguri pe poliţist „nu este una din infracţiunile în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile inculpatul B. Mihai”. DIICOT a atacat decizia. Procurorii au reclamat că, prin atitudinea sa, poliţistul „a reprezentat o vulnerabilitate pentru autorităţile în care funcţionează şi un real risc în privinţa activităţilor investigative desfăşurate în cauză de către organele de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, putând compromite ancheta desfăşurată în cauză”.

DIICOT: „Poliţist de proximitate, nu era în măsură să identifice dealerii”

În motivele de apel, procurorii au mai precizat că Mureşan a fost reticent la prima întâlnire cu poliţistul „tocmai pentru că acesta avea posibilitatea să constate fapta şi să-l prindă”, dar şi că un martor din dosar a declarat că, în grupul de prieteni din care făcea parte şi poliţistul, se credea că acesta „ar fi fost pus să vadă ce se întâmplă la petrecerile respective, d-aia nu a păţit nimic”. „Iată deci că destinatarii legii cunoşteau obligaţiile acestui reprezentant al legii”, notează acuzarea. În final, DIICOT a subliniat că nu trebuie ignorat nici faptul că Mihai B. „este poliţist de proximitate, ceea ce presupune interacţiunea permanentă cu oamenii, dar mai ales cu copiii şi cu persoanele tinere. Or, fiind consumator constant de substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive şi, pe cale de consecinţă, în legătură cu dealerii de astfel de substanţe, el nu era în măsură să prevină astfel de fapte grave în rândul tinerilor şi copiilor, să identifice dealerii de astfel de substanţe către această categorie de persoane vulnerabile şi să-i deferească justiţiei prin sesizare”.

Curtea de Apel: „Denunțarea echivala cu un autodenunţ”

Pe 20 septembrie, Curtea de Apel Cluj a menţinut decizia de achitare a poliţistului. O dată pentru că, spun judecătorii, „faptele inculpatului nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de omisiunea sesizării organelor judiciare”. Apoi, fiindcă lui Mihai B. „nu i se poate imputa că nu şi-a îndeplinit obligaţiile legale de poliţist”, atâta vreme cât el nu avea „obligaţia de a se autodenunţa”. Judecătorii observă că poliţistul era „implicat destul de profund în comiterea activităţii infracţionale despre care se afirmă că ar fi trebuit să o denunţe”, oferind substanţe psihoactive „şi prietenilor din anturajul său”. „Procurarea urmată de punerea în comun a unor astfel de substanţe e pedepsită de lege”, subliniază judecătorii, iar „denunțarea acestor fapte ar fi echivalat şi cu propriul autodenunţ”.

Potrivit Legii 194/2011, fapta persoanei care efectuează fără drept operațiuni cu produse, știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, e infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. DIICOT nu l-a pus sub acuzare pe poliţist pentru această faptă, dar „el nu avea de unde să ştie că nu ar fi fost trimis în judecată pentru această infracţiune, în ipoteza în care ar fi fost adusă la cunoştinţa organelor judiciare”, concluzionează judecătorii.

Decizia de achitare a Curţii de Apel Cluj este definitivă.  E în continuare polițist

Mihai B. lucrează în continuare la IPJ Sălaj. După ce DIICOT a descoperit că e consumator de etnobotanice, el a fost cercetat disciplinar, însă nu a fost sancţionat cu destituirea din Poliție. Pe perioada anchetei şi a procesului, poliţistul a fost pus la dispoziţie, adică a fost retras de pe teren, la munca de birou. După ce Poliţia va primi decizia Curţii de Apel, Mihai B. „ar trebui să fie repus imediat în funcţie”, ne-au precizat surse din cadrul IPJ Sălaj.

Condamnări cu suspendare pentru dealeri

Cei trei dealeri din dosar au primit condamnări cu suspendare. DIICOT a atacat decizia şi în cazul lor, dar Curtea de Apel Cluj a menţinut pedepsele, adăugând la ele şi interdicţia dealerilor de a comunica, timp de un an, cu cei identificaţi că luau droguri de la ei. Pe acea listă e şi poliţistul.

*Nu dezvăluim numele poliţistului deoarece el a fost achitat definitiv, printr-o decizie judecătorească.

Articol preluat. sursa informației: libertatea.ro

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *