decembrie 9, 2022

Politicienii sălăjeni sunt mai nesiguri ca niciodată inainte de alegerile locale

Anul 2016 aduce două momente electorale importante: alegerile locale și cele parlamentare, ambele scrutine fiind organizate după noi reguli, în urma modificării legislației electorale în cursul anului trecut. 

Alegerile locale urmează să fie organizate în această primăvară, cel târziu la finalul lunii mai, iar alegerile parlamentare cel târziu la finalul lunii noiembrie.
În privința alegerilor locale, legislația prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, așa cum s-a întâmplat și în 2012, după ce legislația a fost modificată în timpul guvernării Boc.
În schimb, noua lege prevede că președinții de Consilii Județene nu vor mai fi aleși prin vot direct, ci vor fi aleși din rândul consilierilor județeni, prin votul majorității.
Măsurile au fost contestate de unii politicieni, care au susținut că un astfel de sistem electoral avantajează partidele mari, primarii în funcție și candidații cu notorietate, dezavantajând partidele mici și candidații din afara sistemului.

Căpîlnașiu susține că două tururi de scrutin pentru primari le-ar conferi legitimitate

Primarul Zalăului și co-președinte al PNL Sălaj, Radu Căpîlnașiu a spus că el susține de mai multă vreme alegerea primarilor din două tururi de scrutin pentru ca cei care câștigă alegerile să poată avea legitimitate în fața cetățenilor.
“S-a revenit la legea veche cu câteva modificări importante în legislația electorală. Eu cred că este corect ca primarii să fie aleși din două tururi de scrutin dacă se dorește ca aceștia să aibă legitimitate. Am spus-o de mult, primarii trebuie aleși din două tururi. La alegerile parlamentare este altceva, pentru că se dă un vot pe listă, dar eu consider că pentru celelalte alegeri, respectiv pentru primari, trebuie să se organizeze două tururi de scrutin”, spune Radu Căpîlnașiu, primarul orașului Zalău.
Ultimele trei scrutine din Zalău arată că Radu Căpîlnașiu a fost de neoprit. În 2004, 12 candidați s-au luptat pentru fotoliul de primar al Zalăului. Lupta s-a dat între trei grei, PSD, PD și PNL. Primarul în funcție la acea vreme, Iuliu Nosa (PSD), a reușit să câștige primul tur de scrutin cu 6.300 de voturi (27,9 la sută). Pe următoarele poziții s-au situat Radu Căpîlnașiu (PD) cu 4.829 de voturi (21,2 la sută) și Labo Ioan Dorel (PNL) cu 4.817 voturi. Turul al doilea de scrutin a fost însă adjudecat de Radu Căpîlnașiu cu 57,90 la sută din voturi, respectiv cu 12.138 de voturi.  În 2008 rolurile s-au inversat. Dorel Labo a candidat de la PDL, iar Radu Căpîlnașiu de la PNL. Favoriți au fost tot Iuliu Nosa și Radu Căpîlnașiu. Rezultatul a fost net în favoarea liberalului. Radu Căpîlnașiu și-a zdrobit toți adversarii, câștigând cu 11.477 de voturi (51,91 la sută), în timp ce candidatul de pe locul doi, Iuliu Nosa (PSD), a strâns doar 2.881 de voturi (13,03 la sută). În 2012, Radu Căpîlnașiu a câștigat din nou detașat, de această dată candidând de pe listele comune PSD + PNL, aliați în cadrul USL. Căpîlnașiu a câștigat cu 57 la sută, 14.748 de voturi, în timp ce candidatul de pe locul al doilea, Ioan Abrudan (PDL), a strâns doar 13 la sută, 3.496 de voturi. 

Emoții la președinția Consiliului Județean

Deputatul Iuliu Nosa, președinte executiv al PSD Sălaj, se ferește să aprecieze dacă alegerea președintelui de Consiliu Județean de către consilieri este benefică pentru PSD Sălaj. În contextul în care la ora actuală PSD deține președinția Consiliului Județean Sălaj (Tiberiu Marc) și un singur primar de oraș (Ana Indrieș, interimar la Jibou). “Sunt tot felul de încercări în România de a organiza alegerile. Noi sperăm ca această lege electorală să aibă efectul dorit. Acum, noi privim la general lucrurile și spunem că legea este bună, dar în cazuri izolate se poate să fie altceva. Nu mă pot pronunța dacă este benefică partidului sau nu la nivel de județ această lege, pentru că totul depinde de ce vrea electoratul, de ceea ce vor decide alegerile”, a spus Iuliu Nosa.
Tiberiu Marc a obținut primul mandat de președinte al Consiliului Județeanj Sălaj în 2004, când preșe-dintele era ales de consilieri, cum se va întâmpla și anul acesta. Atunci, PSD Sălaj a strâns zece mandate de consilieri județeni, în timp stop_coloana ce UDMR a avut opt mandate. În spatele lor au fost PNL cu șase mandate, PD cu cinci mandate și PRM cu două mandate. În 2008 s-a trecut la vot direct și Tiberiu Marc a câștigat cu 23.538 de voturi un nou mandat, în timp ce în 2012 a câștigat cu 41 la sută din voturi.
În prezent, PNL deține majoritatea în Consiliul Județean, cu 11 consilieri din cei 31, urmat de PSD, cu zece consilieri, și de UDMR, cu șapte consilieri. Dacă alegerile vor confirma această structură și dacă UDMR merge cu PNL, așa cum a anunțat, șansele lui Tiberiu Marc sunt subțiri.

PSD amână candidaturile din cauza incertitudinilor

Până în acest moment, doar PNL și-a desemnat majoritatea candidaților din mediul rural, în timp ce la PSD domnește liniștea. În privința PSD, deciziile sunt amânate și din cauza faptului că nu a fost luată încă o decizie cu privire la colaborarea cu UNPR. “n luna octombrie, imediat după Congresul PSD, Liviu Dragnea afirma că o candidatură comună ar fi o soluție bună, însă negocierile au fost amânate după scandalul în care a fost implicat liderul UNPR Gabriel Oprea, după moartea polițistului Bogdan Gigină, dar și după tragedia din clubul Colectiv, schimbarea Guvernului și desființarea coaliției de guvernare. Relațiile PSD – UNPR s-au răcit. PSD anunța și că, cel târziu la finalul anului 2015 va avea definitivată lista de candidați, în urma unor sondaje interne, însă evenimentele din toamna anului trecut au amânat deciziile. Social-democrații se vor reuni la mijlocul lunii ianuarie într-un Comitet Executiv Național, în care vor lua în discuție, din nou, colaborarea cu UNPR și stadiul privind listele de candidați.

PNL Sălaj are câțiva candidați importanți; dar nu mulți

Până la ora actuală, liberalii au pregătit cel mai bine terenul pentru alegerile locale. Până la această oră liberalii au anunțat candidatura lui Septimiu Țurcaș în Șimleu Silvaniei și candidatura lui Nelu Blidar în Cehu Silvaniei. Pe lângă aceștia, PNL a mai desemnat și candidații din mai multe comune, exceptând cele majoritar dominate de etnia maghiară.
Încă există sondaje de opinie în desfășurare în interiorul partidului pentru a stabili cine va fi capul de listă la alegerile pentru Consiliul Județean și care este cel mai bine cotat liberal pentru a putea fi propus ca președinte al Conisilului Județean Sălaj. Unul dintre numele vechiculate în interiorul PNL este și Valeriu Crișan, acum vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, om cu experiență politică care ar putea duce partidul, alături de un candidat puternic la Zalău, așa cum este Radu Căpîlnașiu, spre câștigarea alegerilor.
Totul depinde însă de ce se întâmplă în Zalău, orașul care aduce cele mai multe voturi și pentru Consiliul Județean. Radu Caăpîlnașiu, primarul în funcție și cel mai bine cotat candidat din Zalău, spune la ora actuală că nu știe ce va face. “Vă rog să mă întrebați în februarie, atunci vom ști cu siguranță cine va candida”, spune Radu Căpîlnașiu. Un alt liberal bine văzut este și Claudiu Bîrsan, acum viceprimar al Zalăului.

PSD și UNPR încă se gândesc dacă refac prietenia politică

Liderul UNPR Sălaj, Liviu Balint, a spus cert că va candida, fie într-o coaliție PSD – UNPR, fie separat din partea UNPR. Dorește să ajungă primar în Jibou. Are mari șanse, ținând cont că electoratul de acolo este de stânga, iar primarul Eugen Bălănean a fost destituit prin ordin de prefect pentru o condamnare cu suspendare și are și alte procese.
“Luna asta se va decide cum vom participa la alegeri. Vom avea o întâlnire a Biroului Politic la Poiana Brașov, unde vom discuta strategia alegerilor, iar în luna februarie vom ști exact ce facem. Cert este că eu vreau să candidez la Jibou, cu sau fără PSD”, a spus Liviu Balint, președintele UNPR Sălaj.
PSD Sălaj nu are la ora actuală niciun nume de făcut public. “Nu pot să vă spun cine și cum va candida. La sfârșitul lunii vom ști cu siguranță și vom putea da câteva nume”, a spus președintele executiv al PSD, Iuliu Nosa.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *