decembrie 5, 2022

Politica tehnocraţiei şi tehnocraţia politică de la conducerea instituţiilor publice din Sălaj

Ne-am obişnuit, din cauza practicii influenţei politicului în toate structurile sociale, ca odată cu schimbarea unui guvern cu un alt guvern să avem schimbări şi la nivelul conducerilor instituţiilor publice. 

Primii vizaţi sunt de regulă prefecţii şi subprefecţii, reprezentanţii guvernului în teritoriu. Prefectura Sălaj este condusă la ora actuală de Ionel Ciunt, fost membru PSD, care chiar a anunţat recent că se gândeşte dacă va candida la funcţia de primar al Zalăului din partea PSD Sălaj. Subprefect este Szilagy Robert, omul UDMR Sălaj.
Majoritatea instituţiilor deconcentrate din judeţ sunt, tot aşa, conduse de oameni care provin din sfera politică sau au sprijin politic.

Liberalii cer “curăţenie politică” în instituţiile publice

Liberalii consideră că “prioritatea zero” a Guvernului tehnocrat Dacian Cioloş, după investirea în funcţie, trebuie să fie “curăţenie politică” în instituţiile deconcentrate, la coducerea cărora să fie numiţi tot tehnocraţi, oameni instruiţi, profesionişti, capabili să facă faţă funcţiei lor.
“Aşa cum au spus-o şi cei doi co-preşedinţi ai PNL, Alina Ghorgiu şi Vasile Blaga, idee principală este că dacă va fi validat Guvernul Cioloş de către Parlament, este obligatoriu să avem oameni tehnocraţi peste tot. Trebuie să avem tehnocraţi şi în eşalonul doi şi trei, nu doar la Guvern. Numirea de tehnocraţi în deconcentrate este prioritatea zero a Partidului Naţional Liberal”, a spus Valeriu Crişan, prim-vicepreşedintele PNL Sălaj.

PSD şi UDMR nu sunt de acord să se facă schimbări

Preşedintele executiv al PSD Sălaj, deputatul Iuliu Nosa, spune că nu se aşteaptă la schimbări în instituţii, mai ales la nivel la Prefectura Sălaj, pentru că sunt conduse de oameni apolitici.
“Având în vedere ce a spus preşedintele Iohannis la investire, declaraţile domnului Cioloş şi dorinţa cetăţenilor, cred că nu se va ajunge la schimbarea prefecţilor, în condiţiile în care este ştiut faptul că ei sunt apolitici”, a spus Iuliu Nosa, preşedintele executiv al PSD Sălaj.
Şi preşedintele UDMR Sălaj, deputatul Seres Denes, a afirmat că nu crede că vor fi schimbări la nivel de deconcentrate la ora actuală.
“Schimbarea prefecţilor odată cu guvernul este sigur o atitudine greşită. Tot ce înseamnă prefect, subprefect, sunt funcţionari publici de înalt rang. Să fie un cod al funcţionarilor publici. Să fie înlocuiţi dacă nu îşi fac datoria. Noi ţinem la Guvernul tehnocrat şi el va stabili cine îşi face datoria şi cine nu. Numai în condiţiile în care nu îşi fac datoria să fie schimbaţi”, a spus Seres Denes, preşedintele UDMR Sălaj. stop_coloana

Prefectul Ciunt e de acord dacă se începe de la ITM Sălaj

Prefectul judeţului Sălaj, Ionel Ciunt, a afirmat că dacă chiar se vrea numiri de tehnocraţi, atunci să se numească tehnocraţi adevăraţi, nu tehnocraţi de-ai lor, de-ai liberalilor, sugerând ironic să se înceapă schimbările de la “tehnocratul liberal de la conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Luminiţa Nemeş”.
“Dacă aşa se va întâmpla, să fie numiţi oameni tehnocraţi este în regulă şi ,cu ghilimele, dacă se schimbă tehnocraţii de acuma cu alţi tehnocraţi este şi mai în regulă. Eu ştiu că în instituţiile publice sunt funcţionari cu un anumit statut. Nu este foarte simplu să schimbi funcţiile publice de conducere pe legislaţia care este acuma. Dacă liberalii schimbă tehnocraţii care sunt acuma de pe la ITM Sălaj, care sunt tehnocraţi din zona politică de-a lor, da, este o soluţie”, a spus prefectul Ionel Ciunt.

Şefii instituţiilor sălăjene

Pe site-ul prefecturii Sălaj există o listă cu insituţiile publice deconcentrate din judeţul Sălaj.
La conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj se află Ligia Marincaş, la Direcţia Judeţeană pentru Cultură se află Doina Cociş, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă se află Ionel Mureşan, toţi trei sprijiniţi de social-democraţi. La conducerea Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială se află Mircea Pop de la PSD, fost director al Casei Judeţene de Pensii, iar la conducerea Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret este Adrian Fărcaş. Direcţia pentru Agricultură este condusă de Valentin Duca, iar Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură este condusă de Călin Perneş. Preşedintele Partidului Conservator Sălaj, actualmente co-preşedintele ALDE Sălaj, fost consilierul judeţean Mircea Gheţe este şeful Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţilor Străine din Sălaj. Cristian Crişan conduce Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj, Site-ul prefecturii îl dă pe Petre Firicel şef la Direcţia Sanitară Veterinarã Sălaj, însă ştim că Mircea Martin i-a luat locul. Elena Mureşan conduce Direcţia Judeţeană de Statistică, iar Oficiul de Cadastru este condus de consilierul jude-ţean PSD Sergiu Panie. La conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj se află Maria Pop, soţia senatorului PSD Gheorghe Pop.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *