ianuarie 28, 2023

Politia salajeana spune care sunt marile probleme ale judetului, in evaluarea pe primul semestru

Politia din Salaj a intocmit evaluarea activitatii pe primul semestru al anului pe principalele domenii de actiune, evaluare din care reiese masura in care salajenii incalca legea.

Soferii vitezomani provoaca
cele mai multe accidente

În ce priveste problemele din traficul rutier, politia atrage atentia ca cele mai multe accidente din perioada ianuarie – iunie 2017 au avut loc din cauza vitezei neadaptate la conditiile de drum, iar abaterile comise de pietoni (traversare nergulamentara, prezenta pe partea carosabila) constituie a doua cauza, în timp ce nerespectarea regulilor de circulatie de catre biciclisti este pe locul al treilea.
În primul semestru al acestui an au fost constatate 21.045 de contraventii, îndeosebi pentru depasirea limitei legale de viteza, abateri savârsite de catre pietoni, biciclisti, mopedisti si carutasi, conducere sub influenta bauturilor alcoolice. Rezulta, in medie, 117 contraventii constatate pe zi.
Pentru abateri contraventionale grave, sanctionate de lege si cu suspendarea dreptului de a conduce, au fost retinute, în vederea suspendarii dreptului de a conduce autovehicule, 951 permise de conducere. “n medie, cinci soferi pe zi au ramas fara carnet.
Pentru conducerea autovehiculelor cu defectiuni tehnice, inspectie tehnica periodica expirata sau fara polita de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, au fost retrase 361 certificate de înmatriculare.

Evaziunea fiscala constituie jumatate
din criminalitatea economico – financiara

In ce priveste criminalitatea economico – financiara, domeniu in care politia intervine pentru combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, coruptiei, contrafacerii de marfuri, a infractiunilor din domeniul achizitiilor publice, precum si prin protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prejudiciul inregistrat in primele sase luni este de 3.120.000 de lei, din care 2.887.000 de lei au fost recuperati.
Politistii structurilor de investigare a criminalitatii economice au solutionat 84 de dosare penale, din care 24 cu propunere de trimitere în judecata. Iar in urma cercetarilor, politistii au constatat 62 de infractiuni, comise de 116 persoane. Dintre infractiunile descoperite, 33 au fost de evaziune fiscala, 14 fapte de înselaciune, cinci la Legea privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, doua la Codul vamal, Politistii de la structura de profil au aplicat si 48 de sanctiuni contraventionale, în valoare de 140.000 lei.

Furtul si talharia in Salaj

Din totalul infractiunilor contra patrimoniului, 65% sunt furturi, 22% distrugeri, 5% înselaciuni si 2% abuz în serviciu.
In cele sase lun I au fost constatate sapte tâlharii, din care sase au fost comise prin amenintare/lovire, iar una prin smulgerea bunurilor. Ca loc al comiterii, trei au fost comise în locuintele victimelor si patru în strada.
De remarcat este faptul ca nu au fost înregistrate tâlharii asupra factorilor postali, transportatorilor de valori sau în unitatile bancare.

Cinci pistoale si trei grenade
gasite intr-o locuinta din Zalau

În domeniul armelor, explozivilor si substantelor periculoase s-au constatat in primele sase luni ale anului 52 de infractiuni incriminate în Codul penal si legi special.
Ca exemplu, Inspectoratul de Politie Judetean prezinta un caz in care
politistii de la Biroul Arme, Explozivi, Substante Periculoase au identificat la domiciliul unei persoane din Zalau 5 pistoale, 3 grenade defensive, aproximativ 100 de cartuse si mai multe piese si componente pentru arme de vanatoare. Pistoalele ridicate (4 revolvere si un pistolet) sunt modele vechi, aflate într-o stare de degradare evidenta, neavând elemente de identificare. Acestea i-au apartinut unui barbat care a decedat anul trecut, fost detinator autorizat de arme de vânatoare si de panoplie. Familia acestuia a dat din întâmplare, în casa, peste armament si munitie si a anuntat Politia.

S-a furat lemn de 2000.000 de lei

În domeniul silvic, in perioada analizata au fost organizate 183 de actiuni pe linia pevenirii si combaterii delictelor silvice. Au fost efectuate 745 de controale, din care 150 în fondul forestier, 72 pe linia prelucrarii, depozitarii si comercializarii masei lemnoase, 495 pe linia circulatiei materialului lemnos. S-a confiscat cantitatea de 190,37 metri cubi de masa lemnoasa, cu o valoare de 201.000 lei si au fost aplicate 410 sanctiuni contraventionale, în valoare de 315.000 de lei. Totodata, au fost confiscate/indisponibilizate 17 autovehicule, 38 atelaje hipo, 10 de topoare si 13 fierastraie mecanice.

Politistul salajean are 38 de ani,
iar un politist din sase este femeie

Anul acesta, pana la sfarsitul lunii iunie, au plecat din IPJ Salaj sapte agenti, din care 5 au încetat raporturile de serviciu cu drept la pensie.
Vârsta medie a politistilor salajeni este de 37 ani si 8 luni. Femeile politist reprezinta 16,92% din totalul personalului.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut